Update

Bestuurscrisis Rotterdam; schisma in PvdA

De wethouders in Rotterdam hebben unaniem het vertrouwen opgezegd in PvdA-wethouder Dominic Schrijer van Sociale Zaken. Het conflict gaat over een bezuinigingsplan van Schrijer voor de sociale werkvoorziening en het armoedebeleid.

Dominic Schrijer

Dat plan zorgde eerder al voor een schisma in de partij van Schrijer, de PvdA. Schrijer, tevens politiek leider van de PvdA Rotterdam en lijsttrekker bij de jongste raadsverkiezingen, is frontaal gebotst met het PvdA-afdelingsbestuur, het fractiebestuur en zijn twee collega-wethouders van de PvdA.

De Rotterdamse bestuurscoalitie van PvdA, VVD, CDA en D66 is vandaag en morgen in retraite om knopen door te hakken over de invulling van de door het Rijk opgelegde bezuinigingen. Inmiddels hebben zij het vertrouwen in Schrijer dus al opgezegd, zo maakte een woordvoerder van het college in Rotterdam vandaag gemeld.

In eigen kring

Ter voorbereiding van deze sessie van de coalitiepartijen presenteerde Schrijer gisteravond in eigen kring zijn bezuinigingsvoorstel. Hij ziet kans om in zijn eigen portefeuille 100 miljoen euro te besparen, zegt hij. Zijn partijgenoten vinden die ingreep niet ver genoeg gaan.

'Er ligt in het college een voorstel op tafel om alles in het armoedebeleid te halveren', zegt Schrijer. 'Dat heeft enorme implicaties voor de sociale staat van Rotterdam. Gezinnen aan de onderkant van de samenleving gaan er dan 900 euro per jaar op achteruit. Dat treft 20 tot 35.000 Rotterdammers op het sociale minimum. Die mensen zitten al de bodem. Die kan ik niet nog verder door de bodem heen laten zakken. Dat leidt tot een sociale kaalslag in Rotterdam. Daaraan wil ik niet meewerken.'

Rotterdam is in Nederland de stad met de grootste sociale opgave, onderstreept Schrijer. 'Als gevolg van de bezuinigingsopdracht van het kabinet-Rutte dreigen 3.000 Rotterdamse arbeidsgehandicapten op straat te komen. Met 1,5 miljoen euro heb ik de eerste 250 van hen gered. Maar ik heb daarvoor geen commitment van mijn collega's, niet in het college, niet in de PvdA-top. Ik heb er enorm veel kritiek op gekregen.'

Tekorten

Schrijer onderkent dat er in de raad en in het college extra secuur naar hem wordt gekeken vanwege de eerdere, te laat onderkende miljoenentekorten in zijn portefeuille. 'In het slechtste scenario kom ik 200 miljoen tekort voor dit jaar en volgend jaar. Met mijn plan kan ik dat tekort halveren. Dat is heel omvangrijk. Nog verder snijden staat haaks op wat ik de PvdA-kiezers heb beloofd. De grens is bereikt.'

Dan moet de PvdA maar uit het college stappen, vindt Schrijer. Daarmee zou de bestuurscrisis in Rotterdam compleet zijn. Zonder de PvdA, de grootste partij in Rotterdam, heeft de huidige coalitie geen bestaansrecht meer. De andere drie collegepartijen hebben in de gemeenteraad samen drie zetels minder dan de PvdA in haar eentje.

Geen uitweg

'Uiteindelijk bepalen de leden van de Rotterdamse PvdA wie de partijleider is', zegt Schrijer. Niettemin ziet hij voor zichzelf geen uitweg meer. Dat hij zijn eigen collega's en partijgenoten nu frontaal tegenover zich vindt, komt volgens hem omdat deze hoe dan ook het college in het zadel willen houden. 'Natuurlijk ben ik teleurgesteld in Jantine en Hamit', zegt Schrijer over de PvdA-wethouders Jantine Kriens (Financïen) en Hamit Karakus (Wonen). 'Natuurlijk doet dat pijn. Deze situatie kent alleen maar verliezers. Het is heel verdrietig.'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden