Bestuurscrisis Rotterdam bezworen: coalitie krijgt gedoogsteun van ChristenUnie-SGP

De bestuurscrisis op de Coolsingel is bezworen. De coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA krijgt tot de raadsverkiezingen van maart 2018 gedoogsteun van de ChristenUnie-SPG. Dankzij die ene zetel heeft de coalitie haar nipte meerderheid weer terug.

Spoeddebat van de Rotterdamse gemeenteraad door de overstap vorige week van Mo Anfal van Leefbaar-raadslid naar de partij NIDA.Beeld anp

Het 'zomerakkoord' werd maandagavond gepresenteerd op het stadhuis van Rotterdam. Om de ChristenUnie-SPG tegemoet te komen, trekt de coalitie 16,5 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van armoede, voor duurzaamheid en gezinsbeleid.

De coalitie van Leefbaar Rotterdam (van 14 naar 13 zetels), D66 (6 zetels) en CDA (3 zetels) raakte vorige week maandag haar meerderheid van één zetel kwijt door het vertrek van Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal. Hij stapte over naar de islamitisch georiënteerde oppositiepartij Nida omdat hij zich steeds meer de 'excuus-Marokkaan' voelde.

Het leidde woensdag vervolgens tot het vertrek van Leefbaar-wethouder Ronald Schneider. Hij wachtte een raadsdebat over miljoenenfraude bij het voormalige poppodium Waterfront niet af, uit vrees dat hij door de nieuwe krachtsverhoudingen het onderspit zou delven. ChristenUnie-SGP gaat geen wethouder leveren.

'Dit zomerakkoord is goed nieuws voor Rotterdam en voor de vele tienduizenden Rotterdammers die minder te besteden hebben', zegt Setkin Sies, fractieleider en enig raadslid van ChristenUnie-SPG. 'Met dit pakket kunnen we bruggen slaan voor deze stad.'

Er komt 2 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanpak van problematische schulden en 6 miljoen euro voor individuele inkomenstoeslagen. In de Rijnhaven komt een 'showproject' voor een drijvend zonnepark. Gemeenteambtenaren kunnen voortaan drie weken vaderschapsverlof krijgen tegen doorbetaling van 70 procent van hun salaris.

ChristenUnie-SGP hoopte in ruil voor de gedoogsteun ook op een mildere toon in het integratiebeleid. Maar dat is niet gelukt, erkent Sies. 'We hebben geconstateerd dat de verschillen daarvoor te groot zijn. We zullen het collegebeleid steunen, maar ook ons eigen geluid laten horen. Het grootste probleem op het gebied van integratie is niet zozeer de integratienota van het college, maar de toon van Leefbaar Rotterdam. Daar zal de ChristenUnie-SGP altijd weerstand tegen bieden.'

Fractieleider Leo Bruijn van de PvdA, de grootste oppositiepartij, is teleurgesteld over de deal. 'We hebben vorige week aangeboden om een brede coalitie te smeden, zonder Leefbaar. Wat Sies nu heeft bereikt, is teleurstellend. Dit college heeft zich drie jaar niets gelegen laten liggen aan de armoede in deze stad. En nu neemt het opeens een beperkt aantal maatregelen omdat één raadslid is opgestapt.'

Vorige week, tijdens een extra raadsdebat, klonk bij de oppositiepartijen veel onvrede over hoe zij de afgelopen drie jaar door de coalitie zouden zijn genegeerd. De krappe meerderheid van 23 op in totaal 45 zetels werd gezien als een 'weeffout'.

Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt weersprak dat beeld. 'Tot nu toe zijn alle belangrijke voorstellen van dit college met ruime meerderheid aangenomen. We zullen ook samenwerking blijven zoeken met de andere partijen.'

Vooral voor Leefbaar Rotterdam was het zo snel mogelijk beslechten van de bestuurscrisis van groot belang. De partij zal volgend jaar bij de verkiezingen ook worden uitgedaagd door de PVV. 'We houden de sleutels van de stad in handen en gaan verder met ons karwei: Rotterdam sterker en leefbaarder maken!', aldus partijleider en wethouder Joost Eerdmans.

Lees verder

Coalitiepartijen zijn plots meerderheid kwijt, en dus is het grote paaien begonnen
Rotterdam zoekt een uitweg uit de bestuurscrisis: een nieuwe, brede coalitie met de oppositiepartijen, of een nieuwe partner voor de huidige coalitie. Er zullen de komende tijd pittige gesprekken gevoerd moeten worden. (+)

Deze politieke crisis kan Leefbaar Rotterdam niet gebruiken
Het Rotterdamse college van Leefbaar, D66 en CDA is zijn meerderheid kwijt. Een wethouder trad woensdagavond af. Voor Leefbaar betekent dat een dubbele dreun. De raadsverkiezingen worden een gevecht om de rechtse kiezer. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden