Bestuurscrisis bij Piratenpartij, top stapt over naar partij Baudet

Het volledige bestuur van de Piratenpartij is vandaag opgestapt. Lijsttrekker Ancilla van de Leest reageert laconiek. 'Ik kan er absoluut niet rouwig om zijn.'

Frank Hendrickx
Een lid van de Piratenpartij hangt de partijvlag op. Beeld anp
Een lid van de Piratenpartij hangt de partijvlag op.Beeld anp

Twee van de drie opgestapte bestuurders hebben zich inmiddels aangesloten bij het Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet. 'Als ze parallellen zien met die partij, is het alleen maar beter dat ze zijn opgestapt,' zegt Van de Leest. 'Ik ben blij dat ze hun cluppie hebben gevonden.

Wrevel

Uit uitgelekte mails blijkt dat de vertrokken bestuurders slecht te spreken waren over de leiderschapsstijl van Van de Leest die zich volgens de ex-Piraten omringt met vertrouwelingen en zo de partij 'kaapt'. Het bestuur zou door het campagneteam rond het voormalige fotomodel zijn buitengesloten.

De achtergebleven piraten schetsten een ander beeld. De drie vertrokken bestuurders riepen de afgelopen tijd zoveel wrevel op dat twee andere bestuurders, onder wie de partijvoorzitter, eerder uit frustratie zijn weggegaan.

Lees hier het interview met lijsttrekker van de Piratenpartij Ancilla van de Leest: 'Er is een oorlog gaande tegen privacy.' (+)

Afgelopen zaterdag vond nog een bemiddelingspoging plaats met het overgebleven bestuur, maar die liep op niets uit. De ledenraad van de Piratenpartij zou van plan zijn geweest om de bestuurders te vragen te vertrekken.

Volgens Van de Leest hoort de bestuurscrisis bij de snelle groei die de Piratenpartij doormaakt. 'Dat betekent dat we een professionaliseringsslag moeten doormaken. We moeten netjes met elkaar omgaan. Deze drie bestuurders hadden daar moeite mee.'

Lijsttrekker Ancilla van de Leest. Beeld Sanne de Wilde
Lijsttrekker Ancilla van de Leest.Beeld Sanne de Wilde

Volgens de lijsttrekker kan de breuk uiteindelijk goed uitpakken. 'We kunnen nu met een schone lei verder.' De eerder opgestapte partijvoorzitter is inmiddels teruggekeerd in het interimbestuur. Ook de voormalige lijsttrekker, Dirk Poot, zit nu in het bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden