Bestuurlijke chaos bij ziekenhuis in Flevoland compleet

De IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland zijn onbestuurbaar geworden nadat de raad van toezicht maandag interimbestuurder Jan Willem Brinkman op staande voet had ontslagen....

Het toezichtsorgaan op zijn beurt heeft Bomhoff dinsdag geschreven de sommatie als niet rechtsgeldig te beschouwen. De medische staf van de ziekenhuizen (met locaties te Lelystad en Emmeloord) dreigt echter naar de rechter te stappen als de raad van toezicht vandaag, woensdag, nog niet is afgetreden. 'De algehele anarchie is hier uitgebroken', zegt een medewerkster. 'We zijn stuurloos', zegt Harald Veen, voorzitter van de medische staf van beide IJsselmeerziekenhuizen.

'Een onverkwikkelijke soapserie', zegt zijn collega Jos van Mil uit Emmeloord. Dat is dan ook het enige waarover Van Mil en Veen het eens zijn: Van Mil is bestuurder van de vereniging van specialisten van het ziekenhuis Emmeloord, een aparte groep van twintig artsen die alleen op de locatie Emmeloord werken en niet meer communiceren met hun collega's op de locatie Lelystad.

De conflicten in de polderziekenhuizen laaiden deze zomer weer op na de verschijning van het rapport-Kraaijeveld, opgesteld in opdracht van Bomhoffs voorgangster Borst en de provincie Flevoland nadat de inspectie alarm had geslagen over de medische situatie in de beide kleine ziekenhuizen. Volgens Kraaijeveld zijn de twee locaties alleen levensvatbaar als de medische basiszorg in Lelystad wordt geconcentreerd en de minder intensieve zorg in Emmeloord.

Interim-manager Brinkman (ex-generaal, ex-hoofdcommissaris in Rotterdam) zou een plan moeten maken ter uitvoering van het rapport-Kraaijeveld. Dat is nu klaar, maar de artsen in Emmeloord en de raad van toezicht zagen in rapport en plan vooral een ontmanteling van het Emmeloordse ziekenhuisje tot een 'veredelde poli'.

Wegens gebrek aan voortvarendheid dwong Bomhoff vorige week de voorzitter van de raad, Menno Knip, te vertrekken. De vier overblijvers kregen vervolgens ruzie over de positie van Brinkman.

Drie van de vier wilden hem ontslaan, waarnemend voorzitter Aalbert de Jong was tegen en moest daarom maandag, tegelijk met Brinkman, vertrekken. Van de drie overblijvers is Tom Stroobach nu waarnemend voorzitter; zijn collega Marinus van Dam zit als interimbestuurder op de stoel van Brinkman. 'Brinkman moet terug', zegt specialistenvoorzitter Veen. 'Wat hier gebeurt, is een zelfmoordactie. Dit is funest; we zijn echt ver heen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden