Commentaar

Bestuurders universiteit moeten weer voor de klas

Democratisering van de universiteit moet vooral ten doel hebben het onderwijs te verbeteren.

Sander van Walsum
Studenten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Beeld anp
Studenten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis.Beeld anp

Zo moeilijk het de achterliggende maanden voor actievoerende studenten was om duidelijk te maken waarom het hun precies te doen was, zo moeilijk is het voor de Haagse politiek om een eensluidend antwoord op het protest te formuleren. Studenten en personeel moeten meer zeggenschap krijgen - daarover zijn de meeste partijen het wel zo'n beetje eens. Maar de partijen verschillen van mening over de vraag waarmee studenten en docenten zich precies zouden moeten bemoeien.

Nu de parallel met de Maagdenhuisbezetting van 1969 zich de laatste tijd heeft opgedrongen, is het goed om te beseffen dat deze 'moeder aller studentenacties' niet louter zegenrijke gevolgen heeft gehad. Destijds was medezeggenschap een doel op zich, en werd de universiteit getransformeerd in een radendemocratie waarvan het elan snel verbleekte. Nu zou de democratisering vooral ten doel moeten hebben om de ervaringsdeskundigheid van studenten als onderwijsconsumenten te benutten. De Maagdenhuisbezetting van 2015 zal zegenrijk blijken te zijn als ze bijdraagt aan het herstel van het evenwicht van onderwijs en onderzoek op de universiteit. Academisch succes moet niet alleen worden uitgedrukt in onderzoeksprestaties, maar ook in het vermogen kennis uit te dragen.

Behartigenswaardig was de uitspraak van het Kamerlid Mohammed Mohandis 'dat het beter (is) als bestuurders een achtergrond hebben in onderwijs en onderzoek'. Dat is op de verzakelijkte universiteit inderdaad allang niet meer vanzelfsprekend. Hans Clevers, scheidend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) schreef deze week in NRC Handelsblad dat 'onze bestuurders al lange tijd geen actieve beoefenaars meer (zijn) van de professie die zij besturen'. De Nederlandse wetenschap zou, wat hem betreft, een voorbeeld kunnen nemen aan de Verenigde Staten, waar topwetenschappers bij wijze van 'public service' voor kortere tijd bestuurlijk werk verrichten. De Amerikaanse universiteiten varen daar wel bij: 'Een leider met inherente kennis van de professie maakt gemakkelijker inhoudelijke keuzes.' Clevers zelf, die zijn KNAW-presidentschap combineerde met zijn werk als stamcelonderzoeker, laat zien dat dit ook in Nederland heel goed zou kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden