Bestuurders Ruiterspelen komen alsnog over de brug

In de wandelgangen van Indoor Brabant, het jaarlijks terugkerende spring- en dressuurfestival in Den Bosch, gaat al de hele dag het gerucht dat de drie heren die verantwoordelijk zijn voor het enorme tekort van de Wereldruiterspelen, 7,2 miljoen op een begroting van 23 miljoen, dan eindelijk de eigen portemonnee hebben...

Van onze verslaggever

Martien Schurink

DEN BOSCH

Niemand kan het gerucht bevestigd krijgen. Totdat tegen het einde van de middag jonhkeer mr Octave van Nispen tot Sevenaer, voorzitter van de Nederlands Hippische Sportbond en één van de drie, opduikt om uit hoofde van zijn functie enige plichtplegingen te vervullen. Na enig aarzelen en met veel omhaal van woorden promoveert hij het gerucht tot een vaststaand feit.

Hoeveel hijzelf, jhr mr A. Loudon en J. van Leeuwen uit eigen zak hebben bijgepast, wil Van Nispen niet kwijt. Het overgrote deel van de crediteuren schijnt tevreden te zijn. Dank zij de bijdragen van de drie bestuurders, donaties van derden met een ongetwijfeld groot hart voor de paardesport en dank zij een uitkering van de verzekering ter waarde van drie ton ligt er een bedrag van 1,25 miljoen gulden op tafel.

De schuldeisers kunnen er nu van uitgaan dat ze hun vorderingen voor een percentage van ergens tussen de veertig en vijfenveertig procent krijgen toegewezen. Minder dan waarop was gehoopt, maar voor de meesten voldoende om op 27 maart, de dag dat de surseance afloopt, in te stemmen met het aangeboden akkoord.

Althans, dat oppert mr Bertrams, de raadsman van een belangrijk deel van de in totaal 244 crediteuren. 'Voor mijn cliënten was het belangrijk dat de voor het fiasco verantwoordelijke heren zouden bloeden voor hun daden. Dat dit nu gebeurt, zorgt voor voldoening. '

BCM, een in communicatie en management gespecialiseerd middelgroot bedrijf, is met een vordering van anderhalf miljoen gulden de op een na grootste schuldeiser. Instemmen met het akkoord zou een verlies van negen ton betekenen. Toch piekert de directie er niet over dwars te gaan liggen. 'De heren hebben', zegt een woordvoerder, 'hun goede wil getoond. We zijn nu bereid ons verlies te slikken. Daar komt bij dat de sport er niet mee is gediend om tot in het oneindige te blijven procederen.'

De grootste verliezer is de Nederlands Hippische Sportbond. De organisatie besloot vorig jaar al zijn vordering van 1,75 miljoen achter te stellen. Wat volgens penningmeester J. Spijker zoveel wil zeggen dat de bond naar zijn centen kan fluiten. De organisatie met 140.000 aangesloten leden kan echter een stootje hebben. De club gaat niet failliet, verre van dat.

De NHS en Visa, een andere grote schuldeiser die zijn vordering heeft 'ingeslikt' , hebben hun verlies genomen. Loudon, Van Nispen tot Sevenaar en Van Leeuwen hebben dat min of meer ook gedaan, maar niet zonder meer. Het driemanschap heeft aan zijn generositeit de eis verbonden dat de schuldeisers hen niet langer hoofdelijk aansprakelijk kunnen stellen. Mr Bertrams kan daar begrip voor opbrengen, maar voor alle zekerheid laat hij toch maar een commissie instellen die er namens de crediteuren op moet toezien dat het akkoord tot in de puntjes wordt uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.