Bestuurders islamitisch scholenduo 'frauduleus'

Amsterdam Drie voormalig bestuursleden van twee islamitische scholen in Zuid-Limburg zijn vorige week drie dagen vastgehouden voor verhoor. Volgens het Openbaar Ministerie worden ze verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Het is nog niet bekend of de drie strafrechtelijk worden vervolgd.

Robin Gerrits

Het gaat om het voltallige bestuur van de Stichting Islamitische Scholen Heerlen (SIS), waaronder nu alleen nog basisschool El Wahda valt. Het bestuur trad in 2008 terug, toen zijn positie onhoudbaar was geworden na een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar de praktijken van islamitische schoolbesturen.


Volgens een inspectiewoordvoerder is er op dit moment geen reden tot zorg over de islamitische school, dat een geheel nieuw bestuur heeft gekregen. Dat was tot het najaar van 2008 wel anders. Toen concludeerde de inspectie dat fraude en gesjoemel bij SIS jarenlang eerder regel dan uitzondering waren. Zo stonden de voorzitter en de penningmeester op de loonlijst van de school, hoewel geen leerkracht wist welke werkzaamheden ze verrichtten anders dan die van bestuurder. Beiden hadden een volledige baan buiten het onderwijs.


Ook de echtgenotes van de twee bestuursleden werden uit de overheidssubsidie aan de school betaald voor werkzaamheden die niet konden worden onderbouwd. In de boeken over 2007 vond de inspectie ook een door de overheid betaalde reis (bijna elfduizend euro) voor 22 leerkrachten en bestuursleden naar Turkije, onder meer om 'kennis te maken met de onderwijssituatie in Istanbul'.


De aanhouding is niet de verst strekkende straf voor een bestuurslid van een islamitische school. In 2006 werd in Amsterdam een schoolbestuurvoorzitter veroordeeld tot twee jaar celstraf en terugbetaling van 265 duizend euro.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden