Bestuurders CBA weigeren af te treden

De werkgeversvertegenwoordigers, de vakbonden en de voorzitter van het Centraal Bestuur van de Arbeidsvoorziening (CBA) zullen niet aftreden, zoals wordt aanbevolen door de adviescommissie-Van Dijk....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De suggestie om deskundigen voor te dragen als bestuurslid, omdat zij onafhankelijker en slagvaardiger kunnen besturen, wordt als onwerkbaar gezien. Alleen het ene bestuurslid zonder stemrecht, de vertegenwoordiging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), verwelkomt het rapport als een aanzet voor veranderingen.

De kans dat de politiek het bestuur dwingt tot aftreden na de zware kritiek die op hun functioneren is geuit, is gering. In de regeringscoalitie doet alleen de VVD-fractie de dringende aanbeveling aan de bestuursleden om 'na deze vernietigende kritiek de eer aan zichzelf te houden'. PvdA en D66 bepleiten wel een bijstelling van de bestuursvorm, maar willen de directe invloed van sociale partners behouden.

De commissie-Van Dijk publiceerde donderdag het volledige rapport over het functioneren van de arbeidsvoorzieningsorganisatie. De opdracht was na te gaan of de organisatie - die in 1991 is geprivatiseerd en sindsdien wordt bestuurd door afgevaardigden van de overheid, werkgevers en vakbeweging - een doelmatige, en rechtvaardige bemiddeling op de arbeidsmarkt heeft kunnen bewerkstelligen.

In het rapport wordt geconstateerd dat de tripartite bestuursvorm op centraal niveau verlammend werkte op de besluitvorming. De regionale organisaties werden niet aangestuurd zodat elke regio eigen beleid ontwikkelde. 'Het zijn nu 28 ongeleide projectielen', aldus commissievoorzitter C. van Dijk. De financiële verantwoording binnen de organisatie is zo slecht dat de commissie niet kon vaststellen of er doelmatig wordt gewerkt. De cijfers over succesvolle bemiddelingen kloppen niet, aldus het rapport.

Het rapport schrijft de slechte gang van zaken toe aan de conflicten die binnen het bestuur bestonden tussen sociale partners en overheidsvertegenwoordigers. 'Door spanningen en conflicten kon het bestuur niet tot besluitvorming komen', aldus Van Dijk. De werkgevers en vakbonden hebben zich afgezet tegen de overheid, die ze als onbetrouwbare bestuurspartner zagen omdat die enkele malen kortte op subsidies. Volgens de commissie hebben de werkgevers en de vakbonden zich in dezelfde mate misdragen omdat ze evenmin voldeden aan de verwachtingen.

De bestuursvorm heeft volgens Van Dijk wel gewerkt op regionaal niveau. 'Ook daar waren spanningen, maar die stonden besluitvorming niet in de weg.'

Werkgevers en vakbonden hebben op regionaal niveau goed gebruik gemaakt van hun kennis van de arbeidsmarkt en mogelijkheid om in te spelen op cao-afspraken om werkzoekenden beter te bemiddelen. De werkloosheid onder kansarmen is nog even groot als enkele jaren geleden, maar hun plaatsingskansen zijn verbeterd, constateert de commissie. Ze doet de aanbeveling om de hulp van arbeidsbureaus exclusiever te richten op deze kansarme werklozen.

CBA-voorzitter R. de Boer, de werkgevers en de vakcentrales zeiden gisteren dat ze een deel van de kritiek herkennen. 'De impasse in het bestuur baarde ons ook zorgen', aldus De Boer. Hij voorspelt een verbetering: in december vorig jaar is besloten dat de rijksoverheid haar bestuursleden vervangt door afhankelijke deskundigen.

De kritiek op de financiële verantwoording wordt door werkgevers, vakbeweging en De Boer ervaren als onrechtvaardig. 'Het is de vorige minister van Sociale Zaken geweest die twee jaar lang verbeteringen tegenhield', werd gisteren gezegd.

CNV-bestuurder C. van der Knaap vindt dat de commssie volledig voorbij is gegaan aan de verbeteringen die het bestuur wel aanbracht. 'We kregen van de overheid een failliete boedel overgedragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.