Bestuurder lichtte school voor half miljoen op

De voormalige voorzitter van de Rotterdamse scholenkoepel LMC (26 middelbare scholen, bijna negenduizend leerlingen) heeft naar schatting 460 duizend euro verdiend met het oplichten van zijn oud-werkgever. De scholenkoepel heeft een jaar geleden voor dat bedrag beslag gelegd op zijn Apeldoornse villa, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Een leerlinge van VMBO school Zuiderpark (onderdeel van LMC) haalt een proefwerk in. Foto uit 2011.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Woensdag doorzocht de FIOD diverse woningen en een adviesbureau in verband met de fraudezaak. Daarbij werden administratie en contant geld in beslag genomen. Volgens bronnen rond het onderzoek is de 56-jarige Rald V. de hoofdverdachte in deze zaak, die draait om niet-ambtelijke omkoping, verduistering en oplichting.

Oud-schoolbestuurder V. woont niet meer in de villa in Apeldoorn waarop beslag is gelegd. Die werd begin juni ver onder de vraagprijs gekocht door een lokaal vastgoedbedrijf dat zich specialiseert in het discreet opkopen van huizen van mensen met financiële problemen.

Belangenverstrengeling

De invallen door de FIOD en het beslag door de scholenkoepel bij zijn oud-voorzitter volgen op een intern fraudeonderzoek bij LMC door experts van accountantsbureau KPMG. Dat bracht in september van 2013 aan het licht dat de charismatische scholenbestuurder Rald V. in een periode van tien jaar via twaalf bedrijven zijn oud-werkgever had benadeeld.

De zaak kwam in beweging toen de opvolger van V. signalen opving van fraude en belangenverstrengeling. Daarop werd KPMG ingehuurd, dat achterhaalde dat V. als schoolbestuurder tussen 2002 en 2012 zeven bedrijven had ingehuurd waarin hij zelf directe belangen had, bijvoorbeeld als aandeelhouder.

Daarnaast liet hij zich door vijf bevriende bedrijven, onder meer op het gebied van ict en advisering, onder de tafel betalen in ruil voor opdrachten die hij als LMC-voorzitter verstrekte. Naar aanleiding van het KPMG-onderzoek stapte de voorzitter van de raad van toezicht van LMC op en deed de koepel aangifte. Ook kondigde LMC aan geld bij de oud-bestuurder terug te halen. Bedragen werden toen niet genoemd.

Geen commentaar

Rald V. en de scholenkoepel waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar. De ex-vrouw van V., die ook wordt genoemd in de claim van LMC, zegt dat zij 'niets met de zaak te maken heeft en al negen jaar bij V. weg is.'

Het LMC, een koepel voor protestantse en katholieke scholen, is de tweede grote scholenorganisatie in Rotterdam die kampt met fraude en zelfverrijking. Bij de stichting BOOR (85 openbare scholen) loopt een onderzoek naar bouwfraude.

Tussen 2008 en 2012 maakte LMC bijna 8 miljoen euro verlies, aldus jaarverslagen. Onder het nieuwe bestuur is de financiële situatie verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden