Bestuur voortgezet onderwijs kan meer verdienen dan mag

Onderhandelaars verwachten deze week een cao-akkoord waardoor schoolbestuurders meer kunnen verdienen dan het maximum dat de minister onlangs bepaalde. 'Echt ongewenst dit.'

Minister Van Bijsterveldt.Beeld anp

Schoolbestuurders in het voortgezet onderwijs willen zichzelf een hoger salaris en een bonus uitkeren. Ook willen ze vrije dagen inruilen voor geld. Dat leidt ertoe dat ze meer verdienen dan het maximum dat minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) onlangs vaststelde.

De bestuurders, die zich hebben verenigd in de Onderwijsbestuurdersvereniging, staan op het punt om een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten met de vereniging van toezichthouders bij de scholen, de VTOI. De Volkskrant heeft een concept van dat akkoord in handen. De overeenkomst is een initiatief van bestuurders van grote scholenverenigingen.

Geen reden tot zorg over excessen
Van Bijsterveldt heeft bepaald dat alle schoolbestuurders onder een cao moeten vallen. Een van de oprichters van de Onderwijsbestuurdersvereniging, Wim Littooij, zegt dat de vereniging met de cao wil laten zien dat er in het voortgezet onderwijs geen enkele reden tot zorg is over excessen in de beloningen.

In de overeenkomst is onder meer een extra salarisschaal gecreëerd, die het mogelijk maakt om schoolbestuurders een hogere vaste beloning uit te keren dan tot nu toe kon. Ook kunnen bestuurders een bonus van maximaal 10 procent krijgen en een opslag van 15 procent op hun salaris, omdat ze afstand doen van een deel van de vakantiedagen, vrije dagen voor oudere leraren en kinderopvang. Bestuurders die voor een vaste periode worden benoemd, krijgen nog eens 5 procent extra.

Meer dan toegestane maximum
Al die extra's kunnen ertoe leiden dat een bestuurder maximaal 194.255 euro per jaar verdient, inclusief de pensioenbijdrage van de werkgever en onkostenvergoedingen. Dat is meer dan het toegestane maximum van 179.000 euro.

In een e-mail aan de leden laten de oprichters merken haast te hebben: 'Daar de minister op 1 november 2011 de beloningscode gereed wil hebben, werken wij toe naar een cao per 1 oktober 2011.' Hoewel die streefdatum niet is gehaald, laten de onderhandelaars weten eind deze week een akkoord te verwachten.

Echt ongewenst
Het PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem kondigt Kamervragen aan over deze 'echt ongewenste cao'. 'Stel je voor', zegt Dijsselbloem. 'Een directeur die evenveel verdient als de minister-president. Terwijl de leraren op de nullijn worden gehouden, proberen de schoolbestuurders alle financiële ruimte te benutten. De enige winst is dat de managers die nu helemaal niet onder een cao vallen hierdoor worden gebonden.'

Ook onderwijsvakbond AOb is verontwaardigd. 'Het is een kwalijke ontwikkeling dat bestuurders nu nog meer afstand nemen van de rest van het personeel', zegt voorzitter Walter Dresscher. Hij vindt dat de beloning van bestuurders kan worden afgesproken in het overleg tussen de vakbond en de VO-raad, de sectororganisatie. Dat is hoe het tot nu toe ging. Dresscher: 'Maar nu probeert een aantal mensen het voor zichzelf goed te regelen. Dit is gewoon oplichterij. Bovendien verdeelt de VO-raad het geld, niet de toezichthouders, en zijn er genoeg bestuurders lid van de vakbond.'

Volgens Littooij vertegenwoordigt de vakbond de bestuurders niet, 'en de VO-raad is een vereniging van instellingen, niet van personen'.

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat het goed is dat onderwijsbestuurders zelf met een voorstel voor een cao komen. Maar: 'De wet over de normering van topinkomens zal straks leidend zijn.' De Kamer bespreekt die wet vandaag.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden