Bestuur UvA wil hoogleraren voor benoeming keuren

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam wil voortaan alle hoogleraren eerst zelf even zien, voordat ze worden benoemd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het college van bestuur ziet nu hooguit een van de vijf nieuw aan te stellen professoren. 'Dat is gek, zij zijn de topmensen van de organisatie', zegt De Meijer. Hoogleraren krijgen, zeker in het bestuur van de faculteit, in de nieuwe wet op de universitaire bestuursstructuur meer macht toebedeeld.

Ook de benoemingsprocedure moet volgens de rector veranderen. Nu stelt de faculteit een clubje vakgenoten samen dat de sollicitanten doorlicht. Daarbij wordt vaak slechts gelet op de onderzoekscapaciteiten van de kandidaat-hoogleraar.

De Meijer liet eerder weten dat hij meer ziet in een vaste facultaire sollicitatiecommissie die vakgenoten raadpleegt. Dan moet meer worden gekeken naar de onderwijs- en bestuursvaardigheden van de nieuwe professoren. De Universiteit van Amsterdam heeft ruim vijfhonderd hoogleraren in dienst.

Een kandidaat-professor hoeft niet te solliciteren als hij niet tenminste een jaar in het buitenland heeft gewerkt. De Meijer wil het tijdelijk werken buiten Nederland gaan vergemakkelijken. Hij stelt voor om personeel aan Europese universiteiten onderling te laten rouleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.