Bestuur trekt plan voor 'megamoskee' in Gouda in

De 'megamoskee' in Gouda gaat niet door. Het bestuur van El Wahda heeft dat vandaag laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Het bestuur wil een nieuw plan uitwerken voor een 'substantieel kleiner islamitisch centrum' in de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne.

Bart Dirks
Exterieur van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne waar op het terrein een grote moskee gebouwd zou worden. Beeld anp
Exterieur van de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne waar op het terrein een grote moskee gebouwd zou worden.Beeld anp

De Goudse islamitische gemeenschap wil hiermee 'een serieuze handreiking doen naar de politiek en de bewoners van Gouda Noord', schrijft voorzitter M. Bouharrou van El Wahda. Er was de afgelopen maanden grote weerstand ontstaan tegen de plannen voor de moskee.

Veel kleiner

Aanvankelijk zou die plaats bieden aan 4.500 gelovigen, maar in het najaar van 2014 was dat al bijgesteld naar 1.500. Als er uiteindelijk toch een moskee in de kazerne komt, dat zal El Wahda (De Eenheid) veel kleiner worden, zo werd vandaag duidelijk. Dat betekent wel dat de drie huidige moskeeën in Gouda ook blijven bestaan.

El Wahda hoopt met een aangepast plan nog steeds de Prins Willem Alexander-kazerne in gebruik nemen samen met De Ark (een school voor moeilijk lerende kinderen) en Gemiva (een medisch kinderdagverblijf). De gemeenteraad moest met name voor die laatste twee een krediet afgeven.

Daarover zou morgenavond worden gestemd. Het zag er echter naar uit dat er geen meerderheid meer zou zijn voor het voorstel, omdat collegepartij VVD zich tegen het plan heeft gekeerd. Ook oppostiepartij ChristenUnie, die nog het verschil kon maken, was negatief.

Terrein waar de moskee zou komen. Beeld anp
Terrein waar de moskee zou komen.Beeld anp

Polarisatie

De herbestemmingsplannen voor de kazerne hebben volgens het college 'tot polarisatie en verdeeldheid geleid. Voor- en tegenstanders roeren zich. De gemeenteraad is verdeeld, meerdere buurtbewoners vinden de voorgestelde plannen niet passen, zelfs landelijke politici spreken zich er op verschillende toonaarden over uit. Hier en daar ontbreekt het volledig aan nuance.'

Het college van burgemeester en wethouders ziet het voorstel van het moskeebestuur als 'een opening voor het ingaan van een nieuw proces', schrijft het college dinsdagavond in een brief aan de raad. Het college hoopt op een nieuw gezamenlijk plan van de moskee, het kinderdagverblijf en de school dat wel op voldoende steun kan rekenen van de wijk en van de gemeenteraad.

Morgen meer nieuws en reconstructie in de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden