Bestuur tbs-kliniek Oldenkotte aan de kant gezet

REKKEN (ANP) - De directie van de particuliere tbs-kliniek Oldenkotte is aan de kant geschoven na een vertrouwenscrisis met het eigen personeel. Een interim-bestuurder zal voorlopig de dagelijkse gang van zaken in het forensisch psychiatrisch centrum regelen.

Dat heeft de raad van toezicht van de tbs-kliniek vrijdag bekendgemaakt. Directe aanleiding vormt de onrust onder medewerkers van Oldenkotte over onveilige situaties die zouden zijn ontstaan als gevolg van onderbezetting.

De algemeen directeur en de directeur behandeling zijn niet uit hun functie gezet. De onafhankelijk toezichthouders op Oldenkotte voeren nog gesprekken met de twee directieleden over de toekomstige aansturing van de tbs-kliniek, aldus directiesecretaris Bertyl Lankhaar.

Kritiekpunten

De raad van toezicht heeft afgelopen weken de vele kritiekpunten van het personeel onderzocht. Mede op basis van de uitkomsten is nu besloten een interim-bestuurder te benoemen. De ondernemingsraad eiste vorige maand al het vertrek van de raad van bestuur van de tbs-kliniek. De verwachting is dan ook dat de twee directieleden niet meer terugkeren, gaf vicevoorzitter Ronnie Schuur van de ondernemingsraad vrijdag aan.

De raad heeft inmiddels al gesproken met een beoogd interim-bestuurder voor Oldenkotte. De vicevoorzitter omschreef dat als een positief gesprek.

Albayrak

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie is vrijdag geïnformeerd over de maatregelen die Oldenkotte heeft genomen. Ook heeft de bewindsvrouw het onderzoeksrapport ontvangen van de raad van toezicht. Zij zal de Tweede Kamer dinsdag voor het middaguur haar mening geven over de stand van zaken.

Ondertussen doet ook de Inspectie voor de Sanctietoepassing onderzoek naar het reilen en zeilen van de tbs-kliniek. Oldenkotte neemt voorlopig geen nieuwe patiënten meer op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden