Bestuur staat achter reactie op NSDAP-lidmaatschap Bernhard; 'RIOD behandelde onthulling goed'

Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) heeft naar eigen zeggen zorgvuldig gehandeld bij de onthulling van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het boek waarin het lidmaatschap is beschreven, De affaire Sanders, is gistermiddag in Den Haag gepresenteerd. Volgens één van de auteurs, C. Hilbrink, heeft het RIOD-bestuur uit vrees voor tumult publikatie van het boek opgehouden. Hij schreef het boek samen met RIOD-onderzoeker G. Aalders, die niet wil ingaan op de uitlatingen van zijn collega.

Het RIOD-bestuur zegt zich slechts gehouden te hebben aan de 'bijzondere procedure' waaraan het instituut is gebonden bij 'openbaarmaking van een lidmaatschap van landverraderlijke organisaties'. Dat reglement is in 1979 ingesteld, nadat CDA-fractieleider W. Aantjes moest aftreden om diens door het RIOD onthulde oorlogsverleden.

Volgens de procedure is Bernhard inzage gegund in archiefstukken en delen van de tekst. Hij was er 'niet blij mee', zegt RIOD-directeur Van Dijk. Daarnaast hebben Bank en adjunct-directeur P. Romijn van het RIOD de beweringen wetenschappelijk getoetst. Ook is overlegd met het ministerie van Algemene Zaken, naar aanleiding van kamervragen over de zaak. Bank: 'Logisch dus dat de publikatie zo lang is uitgesteld.'

Bernhards lidmaatschap van de Duitse Nazi-partij mag volgens het boek 'als vaststaand worden beschouwd'. Bernhard blijft zijn NSDAP-lidmaatschap ontkennen.

De passage over de prins is slechts een klein deel van het boek, dat de affaires beschrijft rond

W.E. Sanders, na de oorlog hoofd Opsporing van het Bureau Nationale Veiligheid. Het werk rehabiliteert Sanders, die volgens Aalders slachtoffer was van 'gekonkel en kuiperij'. Het RIOD neemt alleen verantwoordelijkheid voor het werk van Aalders. Voor het biografische gedeelte van Hilbrink wil het instituut niet instaan, omdat de auteur wegens een vriendschappelijke relatie met Sanders 'niet onafhankelijk' zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden