Bestuur ondernemingsraad Nationale Politie treedt tijdelijk terug

Het voltallige bestuur van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie is in afwachting van het lopende integriteitonderzoek tijdelijk teruggetreden. Dat heeft woordvoerder Jan Peters, zelf ook lid van het dagelijks bestuur, woensdag bekendgemaakt. Eerder was voorzitter Frank Giltay al teruggetreden.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De COR ligt onder vuur wegens exorbitante uitgaven. Zo gaf Giltay opdracht een feestje van 12 duizend euro in het Amstel hotel te organiseren voor 12 mensen. Ook spendeerde de COR in 2015 zo'n 100 duizend euro bij de chique horecalocatie The Boathouse in Almere. Dit alles gebeurde ten tijde van zware bezuinigingen bij de politie.

Weinig verantwoordelijkheid

Vorige week nam de kritiek binnen de COR op de overige zes bestuursleden toe: ze vonden dat het bestuur te weinig verantwoordelijkheid nam voor de veronderstelde misstanden. Donderdag trok de Politieacademie zich al tijdelijk terug uit het medezeggenschapsorgaan dat de belangen van 65 duizend agenten moet behartigen tijdens een omvangrijke reorganisatie. Ook het lid dat namens vakbond VMHP in de COR zat, stapte op in afwachting van de uitkomst van het integriteitonderzoek. Net als een lid uit Noord-Nederland. Volgens betrokkenen overwogen ook andere COR-leden zich terug te trekken als het bestuur geen 'schoon schip' wilde maken.

Woensdag erkende het dagelijks bestuur dat het vertrouwen 'meer en meer deuken heeft opgelopen' en dat hun vertrek nodig is 'om rust te brengen'. De nieuwe, tijdelijk aangestelde COR-voorzitter Anja Nijs noemt dit een moedig besluit.

Begin juni gaf korpschef Erik Akerboom opdracht voor een integriteitonderzoek naar de uitgaven van de COR. Het is niet eerder vertoond: een werkgever die de integriteit van zijn eigen medezeggenschap in twijfel trekt. Het medezeggenschapsorgaan heeft een jaarbudget van 1,4 miljoen euro, en er doken steeds meer verhalen op over te kwistige uitgaven, royale feestjes en reizen. Dinsdag 21 juni stapte Giltay al op, na dringend advies van zijn leden. Anders zou er een afzettingsprocedure worden begonnen.

Zo kocht de 'blauwe baas' de ondernemingsraad

De dinsdag opgestapte voorzitter van de ondernemingsraad van de politie, Frank Giltay, gaf wel erg veel geld uit - daartoe in staat gesteld door korpschef Bouman. Lees hier de reconstructie van Volkskrant-verslaggeefster Wil Thijssen en Elsbeth Stoker over de omstreden uitgaven van OR-voorzitter Nationale Politie hier. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden