Bestuur NCRV zet directeur opzij

De NCRV heeft afgelopen dinsdag haar algemeen directeur Harry Hemink uit zijn functie ontheven. Reden is een vertrouwensbreuk met het bestuur over de kwestie met Paul de Leeuw, die in oktober moest stoppen met zijn programma's bij de NCRV....

Het bestuur vindt bovendien dat Hemink hen geregeld onvoldoende informeerde en dat 'herhaalde pogingen om verbetering te bereiken onvoldoende resultaat opleverden'.

Aanleiding voor deze vertrouwensbreuk is een rapport dat Hemink schreef over de manier waarop de NCRV met De Leeuw is omgegaan. Daarin heeft hij de fouten beschreven die de NCRV heeft gemaakt tijdens de affaire.

De Leeuw bracht de NCRV in de zomer in opspraak met zijn imitaties van zangeres Anneke Gronlöh. Het nooit uitgezonden programma dat hij maakte in de week van de dood van prins Claus, leidde uiteindelijk tot zoveel irritatie dat de NCRV besloot niet meer verder te werken met De Leeuw.

Het bestuur meent dat Hemink eerder had moeten breken met Paul de Leeuw en vindt dat de omroep onnodige imagoschade heeft opgelopen.

Hemink zegt in een eerste reactie verbijsterd te zijn. 'Dit komt volstrekt onverwacht voor mij. Kennelijk waren er al eerder problemen, maar daar heb ik nooit iets over gehoord. Ik beraad mij op mijn positie.'

Het personeel van de NCRV is verrast door het besluit van het bestuur. Jan van den Heuvel, voorzitter van de ondernemingsraad: 'Het bestuur was verbaasd in het rapport een aantal feiten te lezen die het niet eerder wist. Wij hebben het rapport ook gelezen. We vinden ook dat er fouten zijn gemaakt in de aansturing van Paul de Leeuw. Wij vinden ook dat de directie daarop moet worden aangesproken, maar deze vertrouwensbreuk heeft ons wel verrast.' De ondernemingsraad zegt vandaag een standpunt in te nemen in de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden