Bestuur LPF niet rechtsgeldig

De LPF zit zonder bestuur. De algemene ledenvergadering van de partij die 19 oktober het nieuwe bestuur koos, was niet rechtsgeldig....

ANP

De LPF-leden E. Witvoet en L. Koenen hadden het geding aangespannen, omdat zij vonden dat het LPF-bestuuur onder leiding van Ed Maas en Oscar Hammerstein onrechtmatig was gekozen.

Volgens beiden heeft de LPF sinds augustus helemaal geen bestuur meer. J. Dost, die met Fortuyn en Langendam de partij in februari oprichtte, trad toen als laatste bestuurslid af. Zonder bestuur geen vereniging, stellen Witvoet en Koenen.

De algemene ledenvergadering in oktober, waar onder anderen Ed Maas en Oscar Hammerstein tot bestuurslid zijn gekozen, had daarom helemaal niet mogen worden gehouden. Besluiten die het nieuwe bestuur daarna nam, hebben geen rechtsgrond, stelt het tweetal.

Koenen en Witvoet daagden overigens niet het gehele bestuur, maar alleen Hammerstein en Maas. Hammerstein wees de rechtbankpresident er 13 november op dat zevenhonderd LPF'ers tijdens de bewuste vergadering een bestuur kozen en dat niemand toen bezwaar maakte over het verloop van de vergadering.

Hammerstein gaf toen ook aan dat het hem pijn deed dat het geding juist diende in Rotterdam, 'de stad die wordt beschouwd als de bakermat van onze partij'. Hij zei niet te begrijpen waarom het kort geding was aangespannen, maar dacht dat het de twee LPF-leden er om te doen was 'schade toe te brengen aan de partij'.

Koenen en Witvoet stellen dat zij juist willen voorkomen dat tegenstanders van de LPF naar de rechter stappen en de onrechtmatige ledenvergadering aanwenden om te voorkomen dat de partij in januari kan meedoen aan de verkiezingen.

Volgens fractieleider Herben brengt de rechterlijke uitspraak geen grote problemen mee voor de LPF. Hij spreekt van 'een hinderlijke formaliteit'. 'De rechter geeft ons de kans alsnog een ledenvergadering uit te schrijven als 10 procent van de leden daarmee instemt. We gaan daarom onze leden om toestemming vragen om op 7 december een vergadering te houden. Punt 1 van de agenda zal dan de bekrachtiging van de benoeming van het bestuur zijn,' aldus Herben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden