Bestuur KPN moet alle zeilen bijzetten

Heel bijzonder: liefst een kwart van de aandeelhouders keurde het beleid van KPN woensdag af. Het rampjaar 2012 laat zijn sporen na.

AMSTERDAM - Het geplaagde KPN heeft woensdag met moeite een confrontatie met zijn aandeelhouders doorstaan. Met een ongewoon krappe meerderheid kregen het bestuur en de commissarissen van het telecombedrijf woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering 'decharge', oftewel goedkeuring voor het gevoerde beleid in KPN's rampjaar 2012.


Gewoonlijk is het verlenen van decharge een formaliteit en scharen aandeelhouders zich met een Noord-Koreaanse meerderheid van 98 of 99 procent achter de bestuurders van bedrijven. Maar woensdag kregen KPN-topman Eelco Blok en zijn medebestuurders slechts 74,4 procent van de aandeelhouders achter zich en de raad van commissarissen maar 72 procent.


Dat was inclusief de al van tevoren toegezegde steun van grootaandeelhouder América Móvil van de Mexicaan Carlos Slim, de rijkste mens ter wereld. Slim bedong in ruil voor zijn zegen de benoeming van twee América Móvil-bestuurders tot KPN-commissaris. De aanstelling van twee niet-onafhankelijke commissarissen is in strijd met de Nederlandse Corporate Governance Code. KPN-president-commissaris Jos Streppel is nota bene voorzitter van de commissie die moet toezien op het toepassen van de code. Omdat Slim een belang van ruim 27 procent heeft in KPN en het opkomstpercentage woensdag slechts 50 procent was, wist het bestuur van het Nederlandse telecombedrijf zich bij voorbaat verzekerd van een meerderheid van 55 procent.


'Als we de stemming corrigeren voor América Móvil heeft toch een aanzienlijk deel tegen dit agendapunt gestemd', constateerde Ger Fehrenbach namens pensioenbelegger PGGM. 'U corrigeert voor een aandeelhouder, en dat mag niet', reageerde Streppel. Maar, kaatste een Heemsteedse aandeelhouder terug, 'de heer Slim krijgt er twee commissarissen voor terug, dus is het logisch dat hij voor het hele beleid is. Dus de opmerking over de correctie heeft toch wel kracht.' Het leverde de man een open doekje op.


De aandeelhouders toonden zich misnoegd over hoe KPN in mei een bod van Slim had afgeslagen: hij bood 8 euro per aandeel voor een belang van 28 procent. KPN vond dat Slim het bedrijf onderwaardeerde, maar inmiddels noteert het KPN-aandeel onder de 3 euro. Slim verwierf uiteindelijk toch een belang van 27 procent doordat veel aandeelhouders bereid waren hun stukken te verkopen.


Onvrede was er ook over de aangekondigde claimemissie van KPN: Nederlands grootste telecombedrijf gaat voor 3 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de zware schuldenlast te verlichten. KPN betaalde in december 1,35 miljard euro bij de frequentieveiling voor het gebruik van mobiele netwerken. Door de nieuwe aandelen zien de huidige aandeelhouders hun belang in KPN verwateren. 'U doet ons pijn', zei Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.


President-commissaris Streppel: 'Wij trekken het ons aan dat een aanzienlijk aantal mensen tegen onze decharge heeft gestemd. Wij begrijpen uw teleurstelling.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden