Bestuur judobond treedt af wegens gebrek aan steun

Het bestuur van de Judobond Nederland is gisteren in Nieuwegein afgetreden. Tijdens een buitengewone vergadering kreeg het bestuur, onder voorzitterschap van Frans Hoogendijk, niet de gewenste steun van de bondsraad....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Post was door de judobond op non-actief gesteld, vanwege een vertrouwensbreuk. Hij beschuldigde Hoogendijk in januari van dubbel en oneigenlijk declareren. Bij de kantonrechter eiste Post tevergeefs zijn baan terug. Hij kreeg wel een verdwijn-premie van twee ton toegewezen.

In de tijd dat de judobond en Post voor de rechtbank stonden, verloren steeds meer mensen het vertrouwen in hun bestuur en met name in de voorzitter. Op de achtergrond vormde zich zelfs al een schaduwkabinet, met de oud-voorzitters Henk van Oosten en Jaap Methorst en oud-penningmeester Henk de Wolf.

In Nieuwegein stelde het bestuur voor demissionair te worden en de zaak rond de declaraties te onderzoeken om pas daarna definitief te stemmen. Met een kleine meerderheid, 25 voor en 24 tegen, werd dit voorstel door de bondsraad verworpen. Het bestuur stelde vervolgens haar zetels beschikbaar.

Met het bestuur stapte ook het organisatiecomité op van de EK judo, die in mei in Den Haag worden gehouden. Voorzitter van dat comité, Rolf Gijssen, was tevens bestuurslid. De andere leden van het organisatiecomité toonden zich solidair. Het doorgaan van de EK loopt vooralsnog geen gevaar. Diverse mensen toonden zich bereid een nieuw comité te vormen.

Voor Hoogendijk rest nog één uitweg. Over ruim een maand zijn de verkiezingen voor het voorzitterschap van de Europese judobond. Hoogendijk is de belangrijkste kandidaat om de huidige voorzitter Kucera op te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden