nieuwsHongkong

Bestuur Hongkong geeft toe aan betogers en trekt omstreden uitleveringswet in

Het stadsbestuur van Hongkong heeft de controversiële uitleveringswet die al maanden zorgt voor hevige protesten in de stad, definitief ingetrokken. De leider van Hongkong, Carrie Lam, zei dat woensdag in een televisietoespraak.

Demonstranten staan tegenover de politie tijdens een protest voor meer democratie in Hongkong. Beeld AP
Demonstranten staan tegenover de politie tijdens een protest voor meer democratie in Hongkong.Beeld AP

Met het besluit komt Lam voor het eerst tegemoet aan één van de eisen van de demonstranten. Tot dusver had ze het voorstel weliswaar teruggetrokken, maar nog niet formeel geschrapt. Op het hoogtepunt van de protesten tegen de wet, afgelopen juni, gingen naar schatting 2 miljoen mensen de straat op.

Demonstranten maandag in Hong Kong. Beeld AFP
Demonstranten maandag in Hong Kong.Beeld AFP

De vraag is of de betogers genoegen nemen met de concessies van Lam. De demonstranten hebben nog vier eisen geformuleerd, waaronder vrije verkiezingen en een onderzoek naar politiegeweld.

Volgens Lam kunnen klachten over politiegeweld afdoende worden afgehandeld door de bestaande klachtencommissie (IPCC). Wel heeft ze twee nieuwe commissieleden benoemd, zo zei ze in haar toespraak.

De gewraakte wet moest het mogelijk maken verdachten uit te leveren aan China. Veel Hongkongers vreesden dat de wet misbruikt zou worden door Beijing om dissidenten vast te zetten. Op de achtergrond sluimert de onvrede over de groeiende invloed van Beijing op het semiautonome Hongkong. De voormalige Britse kroonkolonie werd in 1997 door de Britten overgedragen aan China, op voorwaarde dat het vijftig jaar lang zijn eigen wetten, rechtspraak en politieke vrijheden mocht behouden.

Regeringsleider Carrie Lam. Beeld EPA
Regeringsleider Carrie Lam.Beeld EPA

De intrekking van de wet is een overwinning voor de betogers, die de afgelopen weken in toenemende mate gefrustreerd raakten door de opstelling van het stadsbestuur. De voorbije weken zijn de protesten steeds gewelddadiger geworden. Afgelopen weekeinde was een van de bloedigste tot nog toe. Volgens de politie gooiden betogers honderd molotovcocktails en richtten ze in eenderde van alle Hongkongse metrostations vernielingen aan. Omgekeerd werden 241 traangassalvo’s gelost. In totaal zijn in de afgelopen dertien weken al meer dan 1.117 demonstranten gearresteerd.

Lam riep in haar toespraak op te stoppen met gewelddadige betogingen. ‘Los van onze klachten en onze mate van onvrede over de regering, kan niemand accepteren dat geweld een oplossing is voor onze problemen.’

Uit een gelekte geluidsopname van een toespraak van Lam bleek deze week dat ze eerder had voorgesteld aan Beijing de wet in te trekken, maar daarvoor geen toestemming had gekregen. Ook zei ze dat ze al ontslag had willen nemen. ‘Als ik een keuze had, was ik opgestapt’, aldus een emotioneel klinkende Lam.

Beleggers reageerden woensdag positief op het nieuws. De Hang Seng Index, een graadmeter voor de koersen van grote bedrijven in Hongkong, steeg met 4 procent.

Meer over Hongkong

Niet alle inwoners van Hongkong ondersteunen de protesten.

Volkskrant-correspondent Jeroen Visser vertelt hoe intimidatie onderdeel van het politieke proces is geworden.

Carrie Lam zit in een onmogelijke positie tussen de demonstranten en de Chinese regering: ze kan geen kant uit.

Verslag van de demonstratie van 18 augustus: met een miljoen deelnemers een van de grootste in de geschiedenis van Hongkong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden