'Bestuur Eurocommissie is oudbakken'

De Europese Commissie is een stokoud bestuursorgaan dat bijna door zijn fundamenten zakt en niet meer van deze tijd is, vindt Europees Commissaris Poul Nielson uit Denemarken....

Van onze correspondent

De Commissie wordt volgens hem wordt verlamd door een op bureaucratie op z'n Frans, op een manier zoals eind jaren '50 in Frankrijk gebruikelijk was. 'Ze doet me denken aan het Deens zoals de IJslanders het spreken. Dat is de taal van negenhonderd jaar geleden', zegt Nielson in een personeelsblad van de Commissie.

Niet de Commissarissen zijn de baas, maar de topambtenaren. Het is hun schuld dat de Deen nog steeds zijn eigen meubels niet heeft.

'Ik heb geen problemen met de Commissarissen of met mijn staf, maar de algemene indruk is heel negatief', stelt Nielson. 'Het is me nu duidelijk wie de baas is in deze Commissie. Dat zijn niet de Commissarissen, maar de hoogste stafmedewerkers.'

Nielson treedt in de voetsporen van zijn Deense voorgangster Ritt Bjerregaard. Die speelde het vijf jaar geleden, kort na haar aantreden, klaar om zich impopulair te maken door een dagboek te schrijven met weinig vleiende portretten van Europese politici.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden