Nieuws zorg

Bestuur beroepsvereniging voor verpleegkundigen treedt af

Het bestuur van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is dinsdag afgetreden.

Een thuiszorgverpleegkundige helpt een nog thuiswonende oudere dame met beginnende dementie bij de dagelijkse zorgtaken. Beeld Hollandse Hoogte

‘De afgelopen tijd is het vertrouwen van verpleegkundigen in hun beroepsvereniging geschonden. Dat komt doordat wij als bestuur niet de juiste keuzes hebben gemaakt over het wetsontwerp BIG-II en de hieraan gekoppelde overgangsregeling. Ook hebben we onze achterban niet voldoende de kans gegeven zich over zo’n belangrijk onderwerp uit te spreken. Dat spijt ons enorm en daar nemen we nu onze verantwoordelijkheid voor’, aldus aftredend voorzitter Henk Bakker.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil met de nieuwe wet BIG II twee registers voor verpleegkundigen maken, een voor hbo-opgeleide en een voor verpleegkundigen met een mbo-opleiding. Dat leidde tot onrust, omdat mogelijk tienduizenden ervaren verpleegkundigen extra scholing zouden moeten gaan volgen.

De ledenraad gaat zich inzetten om op zo kort mogelijke termijn een interim-bestuur te vormen dat op het vertrouwen van de leden kan rekenen.

De zorgwet BIG-II moest een onderscheid maken tussen diverse soorten en niveaus verpleegkundigen. Maar grote weerstand betekende een voortijdige einde voor de wet. Lees hier de analyse die zorgverslaggever Michiel van der Geest afgelopen weekend hierover schreef: de zorgwet is dan misschien morsdood, hetwantrouwen heerst nog steeds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden