Bestuur Beatrix Kinderziekenhuis treedt af

Het voltallige bestuur van het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen is maandag uit zijn functie ontheven. Volgens de leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar het kinderziekenhuis onder valt, verliep de onderlinge samenwerking slecht.

GRONINGEN - De patiëntenzorg is niet in gevaar geweest, stelt het UMCG. Het Beatrix Kinderziekenhuis verricht complexe medische zorg aan kinderen uit heel Nederland. 'Het is het enige kinderziekenhuis in ons land dat longtransplantaties, levertransplantaties en darmtransplantaties mag doen', zegt Willem Fetter, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Ook de afdeling kindercardiologie in Groningen heeft een landelijk bereik.


De vier bestuursleden die maandag moesten opstappen, onder leiding van afdelingshoofd Henkjan Verkade, werkten sinds 2011 in de huidige samenstelling. Verkade zelf leidt de kinderkliniek al vier jaar. De slechte onderlinge samenwerking is 'iets van de laatste maanden', stelt een woordvoerder van het UMCG. Een concrete aanleiding daarvoor ontbreekt, stelt zij. 'Je kunt spreken van een onverenigbaarheid van karakters.'


Externe adviseurs hebben geprobeerd het viertal nader tot elkaar te brengen. Het besluit dat ze moeten aftreden, komt enkele dagen na een aangekondigde bestuurswisseling in de top van het UMCG zelf, die begin volgend jaar van kracht wordt. Volgens het ziekenhuis is er geen verband tussen deze gebeurtenissen.


Alle oud-bestuurders zullen als kinderarts in het ziekenhuis werkzaam blijven. Het opgeven van hun leidinggevende functie gebeurde volgens het UMCG 'in goed overleg'.


Neonatoloog Eduard Verhagen neemt als interim-manager voorlopig hun taken over. Verhagen was in 2004 een van de opstellers van het Groningen Protocol, een controversieel akkoord met het Openbaar Ministerie dat onder strenge voorwaarden euthanasie bij pasgeborenen mogelijk maakt.


Het Beatrix kinderziekenhuis kwam eind 2011 in opspraak. De Nationale Ombudsman constateerde toen dat het UMCG 'op schokkende wijze gefaald' gefaald heeft bij de zorg voor de te vroeg geboren baby Jelmer. Na een darmoperatie in het kinderziekenhuis raakte hij zwaar gehandicapt. De Ombudsman rekende het ziekenhuis zwaar aan dat de echte toedracht door het UMCG jarenlang 'voor de buitenwereld is gemaskeerd'.


Dinsdag lekte het nieuws van de crisis uit in het Dagblad van het Noorden, dat een brief heeft waarin de UMCG-voorzitter ingaat op het aftreden. Anders was de zaak stilgehouden, erkent de woordvoerder. 'Wij hebben dit niet actief naar buiten gebracht.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden