Bestrijding Turkse zware misdaad schiet tekort

De Turkse georganiseerde misdaad in Nederland is ernstig in aard, omvang en verscheidenheid. De bestrijding ervan schiet tekort. De pakkans bij vooral hun drugshandel is minimaal....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Dit blijkt uit een niet gepubliceerd rapport van het Kernteam Noord- en Oost-Nederland (KNON), een landelijk opererend rechercheteam dat gespecialiseerd is in zware criminaliteit uit Turkije en Oost-Europa.

Volgens de Algemene Criminaliteitsbeeldanalyse Turkije 2000-2001 wordt de aanpak van de Turkse en Turks-Koerdische bendes gehinderd door de Nederlandse bureaucratie. Het KNON noemt daarbij de aangescherpte privacywetgeving en de nog immer heersende onduidelijkheid over de inzet van bijzondere opsporingsmethoden.

De Turken kunnen ook bijna vrijelijk hun gang gaan door het gebrek aan kennis bij de politie, de slechte uitwisseling van beschikbare informatie, het tekort aan mankracht en de lage prioriteit die het probleem bij politie en justitie heeft. Bij de Nederlandse politie zou sprake zijn van 'Turken-moeheid'.

Het KNON-rapport noemt de effecten van de Turkse georganiseerde misdaad op de Nederlandse samenleving aanzienlijk. Zo wordt erop gewezen dat het buitenland Nederland beschouwt als centrum voor de Europese drugshandel. De vele schietpartijen tussen Turkse criminelen veroorzaken volgens het rechercheteam bovendien maatschappelijke onrust en doen de gevoelens van onveiligheid toenemen.

Op basis van opsporingsonderzoeken in de jaren 2000 en 2001 probeert het KNON de Turkse georganiseerde misdaad in kaart te brengen. Van oudsher spelen Turken een dominante rol bij de invoer, doorvoer en distributie van heroïne in Europa. Inmiddels geldt dit ook voor andere verdovende middelen.

Turkse criminelen blijken zich in toenemende mate ook te bemoeien met de handel in hasj, cocaïne en xtc. Behalve bij drugs is de mafia betrokken bij mensensmokkel, mensenhandel, geforceerde overname van casino's en handel in wapens en explosieven.

Een kleine berekening leert dat in Nederland nauwelijks partijen heroïne in beslag worden genomen. De 27 duizend heroïneverslaafden hebben jaarlijks ongeveer 15 duizend kilo poeder nodig. In de onderzochte jaren onderschepte de Turkse en Nederlandse politie in totaal slechts 3916 kilo heroïne.

De verdovende middelen worden in de meeste gevallen over de weg vervoerd. Het KNON signaleert dat op de routes naar Turkije gerenommeerde transportondernemingen zich uit de legale markt terugtrekken. Daarvoor in de plaats komen bedrijven van Turken die ook drugs vervoeren. Nederland fungeert vooral als handelscentrum. Veel verdovende middelen worden hier opgeslagen, omgepakt en vervolgens doorgevoerd naar het buitenland.

De Turkse misdaad zit verder in de mensensmokkel. Gezien de ligging is Turkije een walhalla voor mensensmokkelaars. Veel aandacht kreeg de 'Doverzaak', waarbij 58 van 60 naar Engeland gesmokkelde Chinezen omkwamen.

West-Europa is niet altijd de eindbestemming. Steeds vaker gebruiken de smokkelaars Nederlandse en Duitse opvangcentra voor asielzoekers als een soort hotel. Op die manier krijgen ze tijd om het vervolg van de reis naar de Verenigde Staten of Canada voor te bereiden.

Geweld is onlosmakelijk verbonden met Turkse criminaliteit, zegt het KNON. Volgens het rapport pleegt de Turkse mafia buitensporig geweld om de marktpositie te verdedigen dan wel te versterken. Liquidaties en gijzelingen worden niet geschuwd. Turkse criminelen in Nederland dulden geen indringers in hun gebied.

In 2000 en 2001 waren er vele schietpartijen. Voor zover de politie kon nagaan, hielden ze vaak verband met betalingsproblemen bij de handel in verdovende middelen. Wraak en gebrek aan loyaliteit bleken andere motieven om iemand te beschieten. De meeste slachtoffers waren Turks.

Vrijwel alle incidenten vonden plaats op straat in woonwijken, op parkeerterreinen of in cafés. Volgens de onderzoekers was er vrijwel altijd sprake van doelgerichte, geplande schietpartijen. De daders gebruikten telkens veel kogels, bij één liquidatiepoging waren dat er zelfs 58. Uiteindelijk kregen slachtoffers gericht een kogel in het hoofd.

Uit onderzoeken van het KNON blijkt dat de kern van tien Turkse netwerken wordt gevormd door familieleden. De groeperingen werken onderling samen. De Turken onderhouden evenwel ook steeds betere contacten met criminele organisaties met een andere etnische achtergrond.

Het KNON merkt op dat de jongste generatie Turkse criminelen in Nederland graag aan uiterlijk vertoon doet. De illegale inkomsten worden uitgegeven aan dure auto's, sieraden en luxe vakanties. De eerste generatie leefde tamelijk sober en investeerde het geld in vakantieparken en hotels in Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden