Bestrijding olievlek Libanese kust begint dinsdag

BRUSSEL (ANP) - Libanon begint dinsdag met het opruimen van 10.000 tot 15.000 ton olie die over een lengte van ongeveer 150 kilometer voor de kust van het land drijft. Dat heeft de minister van Milieu, Yacoub Sarraf, maandag gezegd.

Libanon begint de opruimwerkzaamheden in de haven van Byblos omdat hulpverleners nog altijd niet de zee op kunnen wegens een blokkade door de Israëlische marine, aldus Sarraf. De blokkade is ondanks het staakt-het-vuren dat maandag is ingegaan nog niet opgeheven.

Om die reden kunnen ook hulpverleners uit een aantal EU-lidstaten nog steeds niet aan de slag om de olievlek op te ruimen. Ze mogen pas aan het werk als blijkt dat de wapenstilstand werkt. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel gezegd.

Satellietbeelden

De milieuramp met de olievlek is ontstaan nadat Israëlische vliegtuigen een Libanese energiecentrale vlak bij de kust hadden gebombardeerd. De olievlek drijft al een maand voor de kust en breidt zich nog steeds uit. Volgens het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft de olie in Syrië al een strook kustgebied van meer dan honderd kilometer lengte vervuild. De vervuiling is te zien op satellietbeelden waarover het VN-milieuprogramma UNEP beschikt.

Een woordvoerder van het WNF zei dat het een van de ergste milieurampen is die het Middellandse Zee-gebied hebben getroffen. ,,Elke dag wordt de situatie voor mens en natuur slechter. Het opruimen wordt steeds moeilijker.'' Minister Sarraf zei maandag dat het zeker 100 miljoen dollar zal kosten om de olie op te ruimen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden