Bestrijders processierupsen gooien het bijltje erbij neer

De eikenprocessierups rukt op, maar de expertgroep die het beestje moet bestrijden, houdt ermee op. ‘We missen bestuurlijk draagvlak en financiële middelen’, aldus voorzitter Henk Jans....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De expertgroep coördineerde de afgelopen jaren de bestrijding van de rups, die vanuit het zuiden inmiddels tot 220 gemeenten in Nederland is doorgedrongen. Verzoeken om extra geld werden door rijk en provincies genegeerd. En slechts veertig gemeenten bleken bereid tot een donatie van vijfhonderd euro. Milieu-arts Jans schat dat de expertgroep tussen de 100 en 200 duizend euro nodig heeft.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die in eikenbomen bivakkeert. Na de derde vervelling, meestal tussen half mei en eind juni, krijgt het beestje brandharen die bij mensen huiduitslag, jeuk en irritatie van ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Eind juli vindt meestal de metamorfose tot vlinder plaats.

De rups deed in 1991 zijn intrede in Nederland, in de buurt van het Brabantse dorp Reusel bij de Belgische grens. In 1996 veroorzaakte de rups massale overlast. Sindsdien lijkt de eikenprocessierups niet meer te stuiten. De naam verwijst naar de manier waarop de larven ’s nachts in optocht (processie) op zoek gaan naar voedsel, te weten eikenbladeren.

De rupsen komen inmiddels in vier zandprovincies (Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Gelderland) in groten getale voor. Maar ook in Overijssel (Hof van Twente) rukt de eikenprocessierups op. En ze zijn nu ook gesignaleerd in Zuid-Holland (Alblasserwaard), Noord-Holland (bij Hilversum) en Zeeland (Hulst).

Gemeenten bestrijden de rupsen vooral door ze met grote stofzuigers uit de bomen op te zuigen. Ook worden de eikenbladeren met biologische bestrijdingsmiddelen bespoten, maar daarvan kunnen ook andere rupsen de dupe worden. Jans verwacht dit jaar een grote rupsenplaag, omdat de rupsen door de late lente een vliegende start hebben gemaakt en meer dan voldoende voedsel hebben. De milieu-arts bij de GGD West-Brabant vindt het pijnlijk dat juist nu de coördinatie van de expertgroep wegvalt. ‘De overheid moet gewoon voldoende middelen beschikbaar stellen voor een centrale aanpak’, aldus Jans. Pas dan is de expertgroep, die ook een speciale website wil openen, bereid de werkzaamheden te hervatten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden