Bestrijders geholpen door gunstig weer

washington Voor het eerst sinds een week is er woensdag schot gekomen in de bestrijding van de olieramp in de Golf van Mexico....

Van onze correspondent

Door gunstig weer kon het opruimen van olie worden hervat, en oliegigant BP maakt vorderingen bij het lek zelf. De kusten bleven nog verschoond van zware vervuiling.

BP bracht met een schip een gigantische kap van metaal en beton naar de plaats van het ongeluk. In de komende twee dagen zal worden getracht de kap op de lekkende oliebron te zetten, waardoor de olie kan worden opgevangen en afgevoerd. Op deze diepte (1.500 meter) is dat nog nooit geprobeerd.

BP maakte bekend dat het woensdag is gelukt een van de drie lekken te dichten in de olieleiding op de zeebodem. Daar is al circa 9,5 miljoen liter olie gelekt.

Weliswaar gaat het om het kleinste lek, zodat de bron onverminderd rond de 800 duizend liter per dag de zee in spuit. Maar BP zegt dat zijn experts zich nu volledig kunnen richten op de twee overgebleven gaten.

De kap over het lek zou, indien het al lukt, een tijdelijke oplossing zijn. Het echte dichten van het lek kan waarschijnlijk alleen door een extra gat te boren. Daaraan is BP in het weekeinde begonnen, maar het duurt drie maanden voor de extra buis is aangelegd.

President Obama waarschuwde maandag bij zijn bezoek aan Venice, het dorp het dichtst bij het olielek, voor een ‘massieve en mogelijk ongekende milieuramp’. Maar vooralsnog hebben experts nog geen grote schade vastgesteld. Ze weten niet eens zeker of de eerste dunne olielaag de kust heeft bereikt. De dode zeeschildpadden die aanspoelden, vertonen geen sporen van olie.

Het lijkt er volgens deskundigen op dat een van de bestrijdingstechnieken werkt: de chemicaliën die BP op de vlek gooit en voor het eerst ook onder water bij de bron inspuit met robots. Milieubeschermers waarschuwen wel dat het effect ervan op zeedieren nog onduidelijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden