nieuwsgeweld tegen kozp

Bestorming congres Kick Out Zwarte Piet markeert nieuw uiterste in strijd tussen voor- en tegenstanders

In aanloop naar de intocht van Sinterklaas, komende zaterdag, zijn de gemoederen over Zwarte Piet dit weekeinde hoog opgelopen. Belagers verstoorden vrijdagavond met geweld een bijeenkomst van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet hebben verontwaardigd gereageerd.

Een van de verdachten wordt opgepakt door de politie in Den Haag. Beeld Regio15
Een van de verdachten wordt opgepakt door de politie in Den Haag.Beeld Regio15

De actie van vrijdagavond markeert een nieuw uiterste in de strijd tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. In voorgaande jaren maakten de voorstanders meerdere malen demonstraties van de tegenstanders onmogelijk, zoals de ‘Blokkeerfriezen’ voor de Sinterklaasintocht in Dokkum. Maar niet eerder werd een besloten bijeenkomst van activisten aangevallen.

Vrijdagavond bestormde een groep mannen de Haagse ruimte waar KOZP een bijeenkomst hield. Volgens KOZP-voorman Jerry Afriyie waren het er rond de zestig. Toen het niet lukte binnen te komen, staken ze vuurwerk af en vernielden ze (auto)ruiten. De politie arresteerde vijf mensen tussen 13 en 37 jaar wegens openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. Een verdachte zat zondag nog vast en komt volgens de politie voorlopig niet vrij.

Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet bekritiseerden de aanval direct. ‘Wij staan honderd procent achter Zwarte Piet, maar er mag niet worden opgeroepen tot geweld’, aldus de Haagse PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. Hij steunt het verzoek van de linkse oppositiepartijen Nida en HSP voor een spoeddebat in de gemeenteraad. Fractievertegenwoordiger Cemil Yilmaz (Nida) noemt de actie ‘racistische intimidatie’.

D66 heeft Kamervragen aangekondigd. GroenLinks-voorman Jesse Klaver stelt: ‘Een pand bestormen met vuurwerk, mensen intimideren, is niet het verdedigen van een Nederlandse traditie. Het is een regelrechte aanval op wie wij als land zijn.’

Ook weblog GeenStijl, doorgaans geen fan van KOZP, reageerde kritisch. ‘Zwarte Piet is weer een stukje van kleur verschoten. Richting schaamrood, welteverstaan’, schrijft het weblog. Het rechtse weblog De Dagelijkse Standaard sprak van ‘walgelijk gedrag’ door ‘sukkels’. ‘Als je geweld nodig denkt te hebben om je gelijk te moeten halen, dan is er iets flink mis.’ Volgens het blog geeft dit incident ‘exact de munitie waar KOZP zo naar verlangt’: ‘zie je wel, gewelddadige racisten willen ons de mond snoeren.’

Broedplaats

De bijeenkomst van KOZP vond plaats in de ‘autonome broedplaats’ De Samenscholing in Moerwijk. Dat was bekend bij voorstanders van Zwarte Piet. ‘Hoor dat er vanavond door onze vrienden van KOZP een landelijk congres wordt gehouden’, twitterde ondernemer John van Zweden, bijgenaamd de Haagse ‘behangkoning’, vrijdag. ‘Om 19.00 uur verzamelen de stoere strijders zich (...). Wees welkom in ons gastvrije Den Haag. Ga er vanuit dat er ook nog wat voorstanders heen gaan. Succes Scheveningen.’

Daarmee verwees Van Zweden naar de honderden voorstanders van Zwarte Piet die woensdag in de Scheveningse haven demonstreerden onder het motto ‘Handen af van ons kinderfeest’. Van Zweden wil niet reageren op zijn tweet, die dit weekend op sociale media werd uitgelegd als opruiing.

Dat KOZP zoveel vuur trekt bij Van Zweden, houdt onder andere verband met een brief die KOZP stuurde aan ondernemers die de Haagse intocht, mét Zwarte Piet, sponsoren. ‘We zullen binnenkort actie gaan voeren tegen Zwarte Piet in de Haagse intocht,’ schreef KOZP. ‘Daarbij zullen we speciale aandacht schenken aan de sponsoren van het feest.’ Een aantal ondernemers beschouwde dat als een ‘dreigmail’ en heeft besloten af te zien van de financiële bijdrage. Kick Out Zwarte Piet ontkent dat de brief als dreigement is bedoeld.

Schoorsteen

De pieten bij de intocht in Scheveningen en Den Haag zijn dit jaar zowel zwart als met roetvegen – de gedachte van de organisatie is dat ze ‘allemaal door de schoorsteen zijn gekomen’ – de een alleen wat vaker dan de ander. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde eigenlijk dit jaar nog helemaal af van Zwarte Piet tijdens de intocht. De bedoeling is nu dat er in 2020 alleen nog roetveegpieten zijn.

Peter Boelhouwer, organisator van de intocht van Sinterklaas in Den Haag, noemt het verstoren van de vergadering van KOZP ‘het dieptepunt in de hele Zwarte Pietendiscussie in Den Haag’. Via Omroep West roept hij voor- en tegenstanders op om zaterdag bij de intocht ‘lekker thuis’ te blijven.

Oproep tot geweld

Raadslid (en tot voor kort wethouder) Richard de Mos kreeg het verwijt dat hij ‘oorverdovend stil’ zou zijn over het incident, terwijl Van Zweden zijn lokale partij financiert en lijstduwer was. ‘Ieder weldenkend mens keurt geweld ten stelligste af’, aldus De Mos, die ‘iedereen’ opriep: ‘Makkers, staakt u wild geraas, stop het bederven van een kinderfeest!’

Demonstraties

In aanloop naar de landelijke intocht van Sinterklaas en Pieten, zaterdag in Apeldoorn, hebben voor- en tegenstanders van Zwarte Piet hebben op verschillende plaatsen demonstraties aangekondigd. Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren in onder andere Hoorn, Alkmaar en Den Bosch. Dat zijn gemeenten waar volgens de actiegroep ‘geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet’ merkbaar is. In Apeldoorn en in het Sinterklaasjournaal zijn alleen roetpieten te zien.

Lees verder: Zwarte Piet of Roetveegpiet?

Na een jarenlange, hoogoplopende Zwarte Pietendiscussie heeft de omroep NTR de knoop doorgehakt: er zullen dit jaar bij de landelijke intocht en in het Sinterklaasjournaal geen Zwarte Pieten meer te zien zijn. Ze worden voor het eerst helemaal vervangen door roetveegpieten. ‘Voor ons is dit nu een logische stap.’

Geen blackface, maar een vrolijk feest voor alle kinderen. En ook de provincie zal zien dat het goed is, aldus columnist Asha ten Broeke. ‘Er zullen weer gewoon liedjes zijn, en pepernoten, en cadeautjes in de schoen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden