Bestialiteit schuilt in kiloknaller

De Kamer windt zich op over seksueel misbruik van dieren. Mensje van Keulen en Marianne Thieme zijn er blij om, maar zien het toch als bliksemafleider van chronisch seksueel en ander misbruik van dieren....

Het had een episode uit 'Pavlov en de dubbele moraalridders' kunnen zijn. De politici die zware straffen willen voor seks met dieren en de media die hun voorpagina's openden met het afschuwelijks wat dieren zou worden aangedaan en het vrijuit gaan van een Utrechtse paardenverkrachter.

Wordt er dan eindelijk echt opgekomen voor dieren? Breekt het licht door? Of is er sprake van selectieve verontwaardiging, een bliksemafleider van het grotere leed dat dieren wordt aangedaan? We hopen het eerste, maar vrezen het laatste.

Seks met dieren is laakbaar. Zoals elke vorm van ongelijkwaardige seks zonder wilsovereenstemming laakbaar is. Daarvan zijn de meeste mensen wel overtuigd.

Maar misbruik van dieren gaat zoveel verder. Het politiek aangrijpen van incidenten die aansluiten bij de onderbuikgevoelens van een groot publiek is daarbij evenzeer te rekenen tot het misbruiken van dieren.

Kamerleden buitelen over elkaar heen in pleidooien om seks met dieren strafbaar te stellen, maar hoe geloofwaardig zijn ze?

De seksuele integriteit van dieren wordt als argument gehanteerd,maar er is weinig zo verkracht in de laatste jaren als juist die seksuele integriteit van dieren, nota bene met instemming en door toedoen van de politieke partijen die nu te hoop lopen in de seks-met-dieren discussie.

Varkens worden onverdoofd gecastreerd, wat zou dit betekenen voor hun seksuele integriteit? Koeien worden letterlijk aan de lopende band lastiggevallen met ongewenste intimiteiten. Inseminatoren en veeartsen steken hun arm tot aan hun oksel in de vagina's van de dieren, om daarmee de stier en de natuurlijke voortplanting van de dieren overbodig te maken. Is het welzijn of de gezondheid van die koeien hier wellicht op enigerlei wijze mee gediend? Nee. Deze aantasting van de seksuele integriteit van het dier is niet anders dan fistfucking.

Is het economisch belang een voldoende legitimatie om dergelijk handelen met trots te bezien in plaats van strafbaar te stellen? Is het in orde dat een stier als Sunny Boy op deze wijze meer dan een miljoen nakomelingen verwekte zonder ooit met een koe gepaard te hebben? Waarom zou de 'lekkere trek' een rechtvaardiging zijn om ontelbaar veel dieren te martelen, mishandelen en doden onder de meest afschuwelijke omstandigheden, en zelfs ook volkomen zinloos te doden omdat dat goedkoper is dan het laten uitwoeden van een dierziekte? Waarom zou de productie van een volkomen onnodig product als bont een rechtvaardiging zijn om miljoenen dieren in gruwelijke wildklemmen te vangen of na een kort en ellendig leven op een fokkerij te elektrocuteren of te vergassen?

Wordt de intrinsieke waarde van dieren wgerespecteerd wanneer we ze met geen ander doel houden dan ze in plakjes te snijden voor op de boterham?

'We hebben als mensen nu eenmaal met elkaar afgesproken dat we dieren gebruiken', zei dierenarts en CDA-Kamerlid Ormel onlangs op tv bij B & W.

Hij vergist zich. Met ons is in het geheel niets van die strekking afgesproken. Er is sprake van een ernstige misstand, een scheefgroei in tolerantie die ervoor zorgt dat de oorspronkelijke vormen van veehouderij zijn verworden tot een meedogenloos systeem van massaslachting en -vernietiging.

De bestialiteit van onze samenleving kent niet haar voornaamste uitwassen in ranzige videotheken, maar bij de kiloknaller. In de prijzenoorlog waar de Supers over de rug van dieren de toch al onethisch lage vleesprijzen doodleuk nog even met 15 procent extra verlagen.

Onze intensieve veehouderij is een primitief vermeerderingssysteem waar een ontwikkeld land zich voor zou moeten schamen.

Seks met dieren is een kleinschalige uitwas van de immense perversie die, zo blijkt, als normaal wordt beschouwd.

Enkele jaren geleden organiseerde het weekblad Nieuwe Revu een fake-persconferentie van een actiecomitat dierenporno wilde verbieden maar seks met eigen dieren wilde toestaan. Er waren afbeeldingen in het vooruitzicht gesteld en Nieuwspoort puilde uit. Niet alleen journaille van diverse schandaalbladen, ook kwaliteitsmedia waren vertegenwoordigd.

Nieuwe Revu schrok zo van het effect dat het zich schielijk terugtrok en de grap opbiechtte. Het was wrang dat het nauwelijks te bevatten leed dat dieren wordt aangedaan toen al geen inzet werd van een grootschalige discussie en herbezinning.

De politicus, de consument, de journalist, de door de bank opgejaagde boer: Misschien is het makkelijker je boos te maken over het handelen van seksueel gefrustreerde mensen (de moraalridders komen niet op voor de dieren maar tegen de 'viezeriken' in hun normen en waardenpleidooi) dan je uit te spreken tegen grootschaliger misstanden die je zelf in stand helpt te houden. Het debat over seks met dieren moet niet blijven steken in sensatiezucht en selectieve verontwaardiging, maar schreeuwt om een vervolg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden