NieuwsBoze boeren

Bestellingen supermarkten geannuleerd door boerenprotesten distributiecentra

Als gevolg van boerenprotesten die vrijdag en zaterdag zijn en worden gehouden bij distributiecentra van verschillende supermarkten zijn een aantal bestellingen niet bezorgd. Bij zowel Jumbo als Albert Heijn geven woordvoerders aan dat een deel van de klanten die boodschappen hebben besteld, hun bestelling ‘helaas’ niet ontvangen hebben.

Redactie
Boeren blokkeren met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo in Raalte. Beeld ANP
Boeren blokkeren met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo in Raalte.Beeld ANP

Bij AH gaat het om zo’n 4500 klanten. Ook stelt AH dat in het oosten van het land klanten niet in alle winkels het assortiment aantreffen dat ze gewend zijn.

In Raalte (Overijssel) blokkeren boeren sinds vrijdagavond met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle voerden boeren actie bij een distributiecentrum van Albert Heijn en ook in de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen werd actie gevoerd.

De woordvoerster van AH meldde dat de boeren die nog bij hun distributiecentra stonden de blokkades opheffen. ‘Wij hebben de actievoerende boeren bij onze distributiecentra aangegeven met hen een gesprek aan te gaan. Onze inzet is om dit gesprek nog voor de kerstdagen te laten plaatsvinden’, zo meldt ze. Het bedrijf heeft, zo zegt het, geen aanleiding om aan te nemen dat de nu betrokken actievoerende boeren, boeren zijn met wie Albert Heijn samenwerkt.

Een woordvoerster van Jumbo laat zaterdagavond tegen persbureau ANP weten ‘begrip te hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren’, maar ook ‘alles op alles’ te zetten ‘om de schappen goed gevuld te houden en voor nu zien wij geen problemen. Onze klanten kunnen nog steeds voor al hun boodschappen bij ons terecht. Online bestellingen proberen we zoveel mogelijk later uit te leveren, maar we hebben aan aantal bestellingen helaas moeten annuleren.’

Door het protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn ontstond zaterdag drukte op de wegen rond Zwolle. Vrijdag werd er ook actie gevoerd, toen blokkeerden boeren in Woerden en Veghel een distributiecentrum van Jumbo.

‘Spontane actie’

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) zei eerder dat het om een spontane actie van individuele boeren gaat. Donderdag liep een ultimatum van de actiegroep af. FDF had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Boeren zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen(CBL) zegt te hebben aangegeven langer tijd nodig te hebben om te kijken naar het Farmer Friendly-voorstel. Directeur Marc Jansen zei al eerder zich niet onder druk te laten zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen.

Zaterdag herhaalde het CBL die boodschap aan de boeren. Het CBL noemt dit soort blokkades van distributiecentra ‘in deze periode van kerstdrukte én de coronapandemie onacceptabel’. ‘Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om ‘verloren ritten’ in te halen zeer beperkt. Lege winkelschappen en mogelijk niet bezorgde boodschappen betekenen simpelweg dat klanten op een ander moment naar de winkel moeten komen, wat weer voor extra drukte en langere wachtrijen zorgt. De blokkades hebben daarmee een gezondheids- en veiligheidsrisico. Veel mensen worden gedupeerd door de boerenacties. Het CBL staat in nauw contact met de overheid en autoriteiten om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening voor Nederland niet verder verstoord wordt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden