Bestellen van een kamer met zicht op zee wordt gok

De zeldzame kamer met uitzicht op zee willen meeste vakantiegangers wel, maar of ze die ook echt krijgen is nog onzekerder geworden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze afspraak is onderdeel van de nieuwe reisvoorwaarden waarover de vereniging van reisorganisatoren ANVR en de Consumentenbond afspraken hebben gemaakt. Volgens de nieuwe voorwaarden wordt ook de klachtenprocedure vereenvoudigd en krijgen reisorganisatoren een ruimere mogelijkheid om plotseling sterk gestegen brandstofkosten aan de reiziger door te berekenen.

De belofte van een kamer met uitzicht op zee of op de begane grond kan vaak niet worden nagekomen. Daarom wilde de reisorganisatoren ook helemaal van de mogelijkheid van reizigers af om bij het boeken zo'n voorkeur uit te kunnen spreken. De Consumentenbond hield echter vast aan deze bepaling omdat het klanten duidelijk de keuze wil laten wel of niet op reis te gaan.

De bepaling die in de nieuwe reisvoorwaarden is opgenomen, schept voor de reisorganisator echter geen verplichtingen. Als een klant een voorkeur voor een bepaalde kamer heeft en bij aankomst blijkt hem een andere kamer te zijn toegewezen, dan is de mogelijkheid tot klagen gering. Reisorganisatoren hebben zich volgens de nieuwe voorwaarden wel verplicht een 'reële inspanning' te leveren als iemand om medische redenen een wens heeft.

Op verzoek van de ANVR bevatten de nieuwe reisvoorwaarden ook de bepaling dat een reisorganisator tot twintig dagen voor vertrek de reiziger een extra rekening mag voorschotelen als de brandstofkosten extreem zijn gestegen. Op dit moment ligt de grens bij 6 weken voor vertrek. De snelle stijging van de olieprijzen en daarmee ook de brandstofprijzen tijdens de Golfoorlog in 1991 waren de aanleiding voor dit verzoek van de ANVR.

De ANVR en de Consumentenbond zullen samen gaan bepalen wanneer sprake is van een extreme stijging van de brandstofprijzen. Worden zij het niet eens dan moet een derde partij het oordeel vellen.

In de nieuwe voorwaarden is ook de behandeling van klachten duidelijker geregeld. De reiziger die niet tevreden is, moet nog op de bestemming zijn klacht kenbaar maken aan bij voorbeeld de hotelhouder, hostess of bij de reisorganisatie in Nederland. Als zij de klacht niet naar tevredenheid oplossen, moet die schriftelijk worden vastgelegd. Blijft de klacht bestaan, dan moet de klant dit bij terugkeer in Nederland schriftelijk melden bij het boekingskantoor. De laatste stap is die naar de Geschillencommissie Reizen of de rechter.

Volgens de Consumentenbond was de wijziging van de klachtenprocedure nodig omdat veel mensen ervan uit gingen dat klagen bij terugkomst voldoende was. Nu is de reiziger verplicht al ter plaatse te klagen zodat geprobeerd kan worden de klacht te verhelpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden