Column

Bestel een leeuwenkop en krijg er het kontje bij

Mijn jongste zoon begon aan het ontbijt weer eens over de zin van het leven. 'Is het nou écht alleen maar geboren worden, voortplanten en weer doodgaan?', vroeg hij benauwd. 'Nou ja, dat voortplanten hoeft niet hoor', suste ik, want ik weet hoe hij tegen dat smerige klusje aanhikt, 'je kunt ook ándere leuke dingen doen.' Verwachtingsvol keek hij me aan, maar ik wist zo gauw geen voorbeeld en wierp me weer op de ochtendkrant.

De filmleeuw van Dick Maas. Beeld Daniel Cohen

Met belangstelling las ik over de problemen die Dick Maas ondervond bij het maken van zijn nieuwe film over een ontsnapte leeuw. Dick had gewoon een echte leeuw willen loslaten in Amsterdam, hop, kooi open en draaien; maar dat bleek niet te mogen. Tenminste, híj niet. Amerikaanse filmers wél, mokte hij. 'Dan zetten ze de Dam heus wel af hoor, voor een scène met een echte leeuw.' Maar voor Dick dus niet.

Verongelijkt had hij zijn heil gezocht in een speciale dierenfilmstudio, maar die leeuwen daar bleken vreselijk sloom. Vooral de mannetjes; amper wakker te krijgen, en Dick wilde per se een mannetje. Computeranimatie bleek veel te duur: een miljoen voor één scène waarin een leeuw achter een scooter aanzit! Alsof je een emmer leeggooit.

In Dicks plaats had ik die leeuw uit mijn hoofd gezet en gewoon weer eens een film gemaakt met Huub Stapel en een moordlustige lift; never change a winning team, nietwaar? Maar Dick zette door. 'In de Middeleeuwen, of weet ik veel wanneer, zaten er in Europa ook leeuwen. Wie zegt dat ze niet terugkomen? Het wordt hier steeds warmer.' Waarvan akte.

Hij liet een pluchen, gemotoriseerde leeuw maken door ene Hillenbrink, 'Nederlands bekendste ontwerper van realistische vulstukken'. Die vent had al eens een inklapbare olifant gemaakt voor een illusionist, en de ijsbeer uit Nova Zembla (u weet wel, met Doutzen op een 3D-schommel), dus die wist van wanten.

Dick bestelde, waarschijnlijk met oog op de kosten, alleen een leeuwenkop. Maar dat was Hillenbrink zijn eer te na. 'Ik dacht; laten we een beetje meer doen. Als ik nou een halve leeuw doe? Maar ja, dan wil ik er toch ook een kontje aan zetten.' Aldus geschiedde.

En, is-ie uiteindelijk een beetje gelukt, die leeuw? Nou, eh... 'Je moet de film wel zo leuk vinden dat je er in meegaat', aldus Dick Maas.

'Ik weet al iets zinvols dat je met je leven kunt doen!', riep ik tegen mijn zoontje. 'Je wordt filmmaker. Dan bestel je een leeuwenkop, en je krijgt er het kontje bij! En wist je dat in de Middeleeuwen, of weet ik veel wanneer...'

Maar ik kreeg geen antwoord.

Hij was al naar school.

s.witteman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden