Bestedingen provincie wanordelijk

De provincie Noord-Holland heeft vorig jaar ten minste 10,6 miljoen euro ‘onrechtmatig’ uitgegeven. Dit blijkt uit onderzoek van de Randstedelijke Rekenkamer....

Bij de rechtmatigheid van de bestedingen gaat het niet om de vraag waaraan geld is uitgegeven, maar of bij de besteding wel is voldaan aan alle wettelijke regels. De accountant van de provincie kwam in april tot de conclusie dat dit in 2005 bij 4,9 miljoen euro niet het geval was. Hij weigerde daarom de jaarrekening van een volledige accountantsverklaring te voorzien. Het onderzoek van de rekenkamer laat nu zien dat het bedrag zeker verdubbeld kan worden.

De rekenkamer hekelt de werkwijze van de accountant van de provincie. Om de rechtmatigheid vast te stellen, had hij een steekproef van 457 dossiers zullen onderzoeken. De dossiers bleken echter zo onvolledig, dat het onderzoek bij nummer 180 werd gestaakt. De rekenkamer adviseert de provincie nu alsnog de rest te analyseren. Het onrechtmatig bestede bedrag zal dan waarschijnlijk verder oplopen.

Volgens Peter Visser, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten, toont het onderzoek van de rekenkamer aan dat het op het provinciehuis – waar al drie jaar gereorganiseerd wordt – ‘een rommeltje’ is. Ook wordt volgens Visser ‘laks’ met de regels omgegaan. ‘De provincie moet niet het signaal afgeven dat dit kan’, aldus de oppositieleider. ‘De provincie houdt financieel toezicht op de gemeenten. Ze moet zelf boven alle twijfel verheven zijn.’

De rekenkamer denkt dat een groot deel van de fouten (9,2 miljoen euro) kan worden hersteld, met name waar de eigen provinciale regels zijn overtreden. Contracten kunnen bijvoorbeeld alsnog door de juiste personen worden ondertekend en Provinciale en Gedeputeerde Staten kunnen aanbestedingsprocedures met terugwerkende kracht aanpassen.

Uitgaven die in strijd met landelijke of Europese regels zijn gedaan, zijn lastiger te herstellen. Zolang het om minder dan 1 procent van de totale lasten gaat, mag een accountant de jaarrekening echter volledig goedkeuren.

De jaarrekening had eigenlijk voor 15 juli bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken moeten liggen ter goedkeuring. Dit is nu uitgesteld tot na de zomer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden