Update

Besteding EU-gelden nog steeds niet transparant

Het is nog steeds niet duidelijk of EU-gelden volgens de regels worden besteed. De Algemene Rekenkamer schrijft dat in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. Ook is er geen onafhankelijke controle op het tijdelijke noodfonds EFSF van maximaal 188 miljard euro, waarmee eurolanden geholpen worden die in financiële problemen komen.

President van Cyprus Demetris Christofias, voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie Barroso tijdens een persconferentie in Brussel, half december.Beeld AFP

Bij het opzetten van het permanent Europees noodfonds ESM, dat het EFSF gaat vervangen, is afgesproken dat er een orgaan komt dat de uitgaven van dit fonds controleert en daar in het openbaar over rapporteert. Volgens de Rekenkamer zou dit 'auditcomité' ook de controle over het tijdelijke noodfonds en het eerste leningenprogramma voor Griekenland (ruim 52 miljard) kunnen uitvoeren.

De Rekenkamer onderstreept dat Nederland en andere EU-landen risico lopen door mee te doen in de noodfondsen. Omdat er geen afspraken zijn over de controle van het EFSF kan de Tweede Kamer niet nagaan of de landen die de hulp ontvangen zich bij het besteden ervan aan de afspraken houden. De Rekenkamer vindt verder dat landen die noodhulp krijgen zich via een openbare verklaring moeten verantwoorden voor hoe ze met het geld omgaan.

Niet transparant
Ook blijkt weer dat de uitgaven in de EU te veel onrechtmatigheden laten zien. In 2011 was dat opnieuw het geval, heeft de Europese Rekenkamer laten weten. 'Zo is het nog steeds niet transparant in hoeverre het geld van de Europese belastingbetaler in de EU-lidstaten volgens de regels wordt uitgegeven', aldus het rapport. Voor de besteding van EU-geld zou er een 'lidstaatverklaring' moeten komen. Nederland en drie andere EU-landen geven op dit moment vrijwillig zo'n verklaring af, maar als het aan de Rekenkamer ligt gaan alle EU-landen dat doen.

De Rekenkamer constateert ook dat er geen verbetering is opgetreden in de rechtmatigheid van de besteding van Europese gelden. Het 'foutenpercentage' heeft betrekking op een bedrag van ongeveer 5 miljard en is het grootst bij de beleidsterreinen cohesie, landbouw en onderzoek.

Reactie
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt in een reactie dat het kabinet zich blijft inzetten voor een betere verantwoording over EU-geld. De suggestie van de Rekenkamer over de controle op het tijdelijke noodfonds zal hij bekijken. Hij laat ook weten dat het draagvlak in de EU voor een verplichte lidstaatverklaring gering is.

De VVD laat bij monde van Mark Verheijen weten het rapport zorgelijk te vinden. De gebrekkige verantwoording en transparantie is volgens hem 'dramatisch voor het draagvlak' onder de belastingbetalers in Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden