Besteding compensatie Zuiderzeelijn twistpunt

Amper is de Zuiderzeelijn door het kabinet afgeblazen of de samenwerking tussen noordelijke bestuurders vertoont scheurtjes. Over besteding van de 2,1 miljard euro voor alternatieven voor het noorden zijn meningsverschillen ontstaan tussen enerzijds de provincies Groningen en Friesland en anderzijds de provincie Drenthe en de stad Groningen....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Volgens de Friese gedeputeerde Sjoerd Galema dreigt de stad Groningen zich zich niets aan te trekken van collectieve afspraken over compenserende maatregelen voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Groningen voelt weinig voor een spoorverbinding met Heerenveen, en wil meer geld voor een zuidelijke ringweg.

‘In de structuurgroep van noordelijke bestuurders hebben we een samenhangend pakket van maatregelen samengesteld’, zegt Galema. ‘Het is niet de bedoeling dat individuele besturen dat akkoord ter discussie stellen. Het rijk neemt het noorden niet meer serieus als iedereen voor zich in Den Haag gaat aankloppen.’

De stad Groningen wilde woensdag niet reageren op de kritiek van Galema. ‘Wij wachten eerst het Kamerdebat over de Zuiderzeelijn af’, zegt een woordvoerder. Dat debat vindt volgende week dinsdag plaats.

Ook Drenthe plaatst vraagtekens bij een nieuwe spoorverbinding Groningen–Heerenveen. Volgens gedeputeerde Rob Bats moet onderzocht worden of die haalbaar is. Zijn Friese collega Galema ziet de lijn juist als ‘een begin van een soort van Zuiderzeelijn’.

Voor het compensatiebedrag van 2,1 miljard heeft Noord-Nederland een verdeelsleutel per beleidssector gemaakt. Voor wegen en bouwen 1,1 miljard, voor openbaar vervoer 760 miljoen. De resterende 300 miljoen is gereserveerd voor kennisinstellingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden