Beste verpleeghuis in Friesland; Randstad presteert slechtst

AMSTERDAM - Verpleeghuizen in de Randstad, met name in Den Haag en Amsterdam, leveren gemiddeld een slechtere prestatie dan verpleeghuizen elders in het land. Het beste huis van dit jaar staat in het Friese Metslawier, waar het kleine verpleeghuis De Klink haar koppositie van vorig jaar wist te prolongeren.

Koffie drinken in De Klink, volgens de Volkskrant het beste Nederlandse verpleeghuis. Ook in 2009 stond De Klink op 1. © Harry Cock / de Volkskrant Beeld
Koffie drinken in De Klink, volgens de Volkskrant het beste Nederlandse verpleeghuis. Ook in 2009 stond De Klink op 1. © Harry Cock / de Volkskrant

Dat blijkt de Volkskrant-ranglijst van verpleeg- en verzorgingshuizen, die vandaag wordt gepubliceerd.

Om goed te scoren in de ranglijst moeten huizen niet alleen goede zorg leveren, maar ook tevreden bewoners hebben. Beide aspecten worden jaarlijks gemeten. De ranglijst wordt samengesteld op basis van de cijfers die de huizen verplicht zijn aan te leveren aan de overheid.

Huizen in de grote steden in de Randstad scoren gemiddeld slechter op de ranglijst dan die in andere steden. De vijftien Amsterdamse verpleeghuizen staan samen op een gemiddelde 223ste plaats van 370 verpleeghuizen. Vermoedelijk doen de Haagse huizen het nog slechter. Vijf huizen van de Haagse zorgketen HWW, een organisatie die het afgelopen jaar regelmatig door de Inspectie voor de Gezondheidszorg is onderzocht, weigeren echter hun cijfers aan te leveren en ontbreken daardoor in de lijst.

Rotterdam

De twaalf Rotterdamse huizen doen het gemiddeld beter en eindigen samen op plaats 172. In Utrecht is de gemiddelde prestatie van de grote steden het best: plaats 133. In de top-twintig van de verpleeghuizen ontbreken de grote steden echter volledig en komen er maar twee uit de Randstad: Frankenland in Schiedam en Hogewey in Weesp. De beste huizen staan vooral in Friesland, Zeeland, Limburg en het oosten van het land.

Experts wijten de gemiddeld lagere zorgkwaliteit in de Randstad vooral aan het gebrek aan deskundig en betrokken personeel. Volgens de ranglijst resulteert dat met name in grotere ontevredenheid van bewoners en familieleden.

Met alleen de 'zorgprestatie' valt het in verpleeghuizen in de vier grote steden mee: die is gemiddeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, en beter dan gemiddeld.

Zie de volledige ranglijst op www.vk.nl/verpleeghuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden