Beste speelgoedmakers: geef ons ouders bij speelgoed gewoon een doos waar we gedachteloos alles in kunnen flikkeren

Hoe moeilijk kan het zijn

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: speelgoed opruimen.

Lekker spelen moet kunnen Foto Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Na een dag werken heb ik de kinderen eindelijk in bed, dus dit is hét moment om eens even lekker speelgoed van de vloer te rapen. Het is verbazend wat onze kleine Gremlins allemaal door de woonkamer kunnen verspreiden in het krappe half uur tussen het moment dat ze thuiskomen en dat we aan tafel gaan. Het kan haast niet anders of de clusterbom is uitgevonden door iemand met jonge kinderen.

Ik wil eigenlijk eerst even zitten, maar de ervaring leert dat ik dan even later waarschijnlijk vol op mijn plaat ga door een stukje Kapla of Duplo. Dus dan toch maar eerst even op mijn knieën alles in de juiste bak mikken.

Mocht u opvoedkundig coach zijn of zelfbenoemde loedermoeder-met-een-blog en nu op het punt staan om mij te mailen of twitteren of facebooken dat ik de kinderen zelf moet laten opruimen: niet doen. Gewoon, een keer níét doen.

Ik ruim op en dan komt altijd het onvermijdelijke moment dat je tot het laatst uitstelt. Die ene puzzel. Die puzzel met dat mooie houten onderbord. Waar zo mooi het voorbeeld op is getekend. Waarmee je de puzzel zo handig in één keer in de kast legt. Maar waardoor je dus ook eerst die hele rotpuzzel zelf moet maken voor het ding de kast in kan. En dan hebben we natuurlijk ook nog het spelletje waarvan de onderdelen maar op één manier in de doos passen. En iets met pinnen en houten ringen.

Foto de Volkskrant

Een ontwerp moet rekening houden met alle verschillende gebruikersgroepen in alle verschillende gebruiksfasen, wat zich laat vangen in een experience map (gebruikservaringskaart). Een kopieerapparaat moet geschikt zijn voor de secretaresse die grote aantallen complexe rapporten moet printen én voor de collega die snel een kopietje wil maken. Maar ook voor de monteur die het onderhoud doet.

Speelgoed echter, is meestal alleen ontworpen voor kinderen. Niet voor de ouders. Maar ouders kunnen een behoorlijke hekel krijgen aan die prachtige houten Europa-puzzel van 80 stukjes als ze hem elke avond zelf moeten maken voor hij de kast in kan. Beste speelgoedmakers: geef ons ouders bij speelgoed gewoon een doos waar we gedachteloos alles in kunnen flikkeren. Want speelgoed waarbij dat niet kan wordt heel, heel goed opgeruimd.

Definitief.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk