Beste speech in Hillary's carrière is die van Michelle Obama

'Een absolute homerun. Punt.' 'Een meesterlijk optreden.' 'De beste speech uit Hillary's carrière.' Het zijn slechts enkele van de lyrische woorden die de Amerikaanse media wijden aan Michelle Obama's toespraak tijdens de Democratische Conventie. Middenin alle commotie over de gelekte anti-Bernie Sanders-mails, wist de First lady de zaal sneller dan verwacht te verenigen rondom de omstreden presidentskandidate.

Beeld afp

Waar Bernie Sanders zijn gedelegeerden moest afremmen omdat ze iedere spreker uitjouwden die de naam Hillary durfde te noemen, stijgt bij elke 'Hillary' uit de mond van Michelle Obama een luid gejuich op. Ze hangt haar steun voor de eerste vrouwelijke partijgenomineerde vooral op aan haar 'levenslange toewijding' aan Amerika's kinderen en 'het rolmodel dat ze kan worden voor meisjes overal ter wereld'. De rustige toon vormt een 'scherp contrast met de andere sprekers', schrijft The Atlantic. 'Zonder Republikeinen te beledigen, zonder te schreeuwen, zonder negatief te worden.'

Tekst gaat verder onder video

Michelle ObamaBeeld photo_news

Trump

Hoewel haar steun voor Hillary centraal staat, weet Obama meermaals sneren uit te delen naar Donald Trump - zonder daarbij zijn naam te noemen: 'We hebben iemand nodig die de taak van president kent, weet dat de zaken niet zwart/wit zijn en niet in 140 [Twitter-]tekens passen. Als je de nucleaire codes onder je vingertoppen hebt en het leger in je macht, moet je geen onverwachte, spontane beslissingen nemen', zegt ze. Het was mede dankzij deze verwijzingen naar Trumps opvliegende karakter, opvallende tweets en gebrek aan ervaring dat ze het publiek zo op weet te ruien, schrijft The New York Times. Trump's Twitteraccount is tot op heden overigens opvallend stil gebleven over Obama's speech.

Verder hekelt de First lady Trumps campagneslogan, 'Make America Great Again', door te beargumenteren dat Amerika nu al het beste land ter wereld is en van ver is gekomen. Daarbij gebruikt ze op succesvolle wijze haar persoonlijke ervaringen, schrijft The Atlantic. Met trillende stem - snel gevolgd door tranen van het publiek - vertelt Obama hoe ze haar 'prachtige, zwarte dochters' iedere ochtend ziet spelen in de tuin van een huis 'dat gebouwd is door slaven'.

Lees ook

Bernie Sanders moest zijn eigen revolutie afremmen maandagavond, tijdens de Democratische Conventie in Philadelphia.

Van boe-geroep tot gejuich. Lees na in het Liveblog hoe de eerste dag van de Democratische conventie verliep in Philadelphia.

Partijproblemen

Ook de problemen binnen de partij gaat ze niet uit de weg, schrijft Politico, verwijzend naar het deel van de speech waarin Michelle Hillary roemt om het feit dat ze niet boos of gedesillusioneerd wegliep nadat ze in 2008 de nominatie verloor aan Obama. 'Michelle prijst Clintons beslissing om achter Obama te gaan staan, terwijl veel van haar aanhangers daar toen tegen waren.' Daarmee trekt Obama - wederom zonder namen te noemen - de vergelijking met Bernie Sanders' beslissing om Clinton te steunen. 'We kunnen niet afwachten en hopen dat het wel goed komt in september. We kunnen het ons niet permitteren om moe, gefrustreerd of cynisch worden. We moeten doen wat we acht jaar geleden deden en wat we vier jaar geleden deden.'

Hillary's gedelegeerdenBeeld epa

'Beste speech van 2016'

'Michelle sprak evenwichting, rustig en overtuigend', vindt The Washington Post. 'Het wordt moeilijk voor de volgende sprekers om deze speech te overtreffen'. Politico noemt de speech beter dan haar door Melania Trump geplagieerde toespraak uit 2012 en misschien wel de beste speech van heel 2016. The Atlantic gaat nog een stapje verder: 'Het puurste stukje politieke retorica van deze campagne, dat direct een plaats heeft gekregen in het pantheon van geweldige Conventietoespraken.'

The Washington Post speculeert zelfs over een grotere rol voor Michelle Obama wanneer ze haar functie als First lady neerlegt. 'Michelle Obama speechte met het gemak dat suggereert dat ze niet lang meer langs de zijlijnen van het politieke spel zal staan.'

Michelle Obama was al niet meer stuk te krijgen voor het Amerikaanse publiek sinds ze vorige week in de auto stapte bij de Britse komiek James Corden en Get Ur Freak On van Missy Elliott meerapte. Onderstaande video werd miljoenen keren bekeken en gedeeld.

De speech

Lees hier de uitgeschreven tekst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden