Opinie

'Beste Shula, wij vrouwen komen er wel op eigen kracht'

Het plan van omroepbestuurder Shula Rijxman om meer vrouwelijke studiogasten in nieuwsprogramma's en talkshows te krijgen, werkt juist belemmerend voor de emancipatie van vrouwen, stelt Lamyae Aharouay.

Shula RijxmanBeeld De Wereld Draait Door

Beste Shula,

Vindt u vrouwen zwak? De kans dat u die vraag met 'nee' beantwoordt, lijkt mij aanzienlijk. Niettemin vindt u dat programmamakers bij de publieke omroep bewust meer vrouwelijke studiogasten moeten uitnodigen. En om dat te bewerkstelligen moeten er volgens u 'groslijsten' van vrouwen worden opgesteld. Alles om het percentage vrouwen in beeldbepalende programma's 'aanzienlijk' te verhogen.

Ik begrijp best dat u ernaar streeft een juiste afspiegeling van onze maatschappij te tonen in veelbekeken programma's als De Wereld Draait Door en Nieuwsuur. Maar in die maatschappij is de vrouw al volop bezig door te breken. Dat gaat goed. Vrouwen bekleden vaker topfuncties. Zo is het aandeel vrouwelijke hoogleraren sinds 1990 verviervoudigd. Waarom zou u dat proces nu verstoren door op tv geforceerd vrouwen naar voren te schuiven?

Sekse is geen verdienste, maar een aangeboren feit. Mannen hebben zo'n stimuleringsmaatregel niet nodig. Wij vrouwen evenmin. Wij komen er wel op eigen kracht. Heb daar toch vertrouwen in. Juist uw soort geforceerde acties staat onze verdere emancipatie in de weg.

In de jaren tachtig werd de term 'glazen plafond' geïntroduceerd.
Vrouwen zouden door een denkbeeldige barrière moeten breken om topfuncties te bekleden. U verkeert nu zelf, ruim dertig jaar later, in de toppositie om dat glazen plafond aan diggelen te slaan. Hoe? Door te stoppen vrouwen te behandelen alsof zij niet voor zichzelf kunnen opkomen. Bepaal niet voor redacties welke sekse zij moeten uitnodigen. En trouwens, welke maatregel denkt u te treffen als het aandeel vrouwen op tv niet aanzienlijk stijgt?

Uiteindelijk moet de kijker de winnaar zijn, zei u bij de bekendmaking van uw plan. Als tv-kijker verlang ik naar inhoudelijk goede programma's. Wilt u zich dáár alstublieft weer op richten?

Lamyae Aharouay is redacteur bij BNR Nieuwsradio.
Twitter: @LamyaeA

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Shula Rijxman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden