Beste restaurant van Utrecht sluit

UTRECHT In de tophonderd van het eettijdschrift Lekker was Sot-l'y-laisse aan de Zadelstraat steevast het hoogst genoteerde restaurant in Utrecht en wie er wilde reserveren, kreeg meestal te horen dat het voorlopig helaas bomvol zat....

Na elf jaar vinden ze het tijd worden voor iets anders: reizen, fotograferen, de bakens verzetten. 'Het voelt wel een beetje vreemd', zegt Edwin Severijn. 'Champagne met tranen, zoals Marleen het uitdrukte bij de aankondiging van de sluiting.'

In de elf jaar dat hij er zat, heeft Severijn kunnen constateren dat het culinaire klimaat in Utrecht er wel degelijk op vooruit is gegaan. 'Vooral tussen de restaurants voor het grote publiek en de echte topzaken is een tussenlaag gekomen die steeds breder wordt. Je ziet dat er langzaam iets verandert. Ik merkte steeds vaker dat de gasten daar ook aan toe zijn. Die willen afwisseling.'

Sot-l'y-laisse stond vooral bekend om de eigenzinnige manier waarop Edwin Severijn in de keuken te werk ging. Gasten mochten vooraf wel vertellen wat ze per se niet lustten, maar moesten de inrichting van het menu verder aan de kok overlaten. Op de restaurantenwebsite Iens Independent Index (www.iens.nl) is nog te lezen dat die werkwijze in de regel tot aangename verrassingen leidde.

'Recentelijk gesloten', meldt Iens adequaat, zodat de klant die vlak voor de zomer op de site schreef dat ze 'voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst' bij Sot-l'y-laisse had gegeten, waarschijnlijk lelijk op haar neus kijkt als ze zich weer meldt. Half september opent in hetzelfde pand Tastoe, voor 'lunch en diner van een steeds wisselende kaart'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden