Opinie

'Beste Pia Dijkstra, mijn lichaam is van mij. En daar blijft u af'

Laura Menenti gunt elke nierpatiënt een nieuwe nier, maar verzet zich in deze Week van de Donor tegen het actieve donorregistratiesysteem van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. 'Mijn lichaam is van mij. En van mij blijft u af.'

Actrice Marian Mudder en acteur Frank Lammers werven donoren.Beeld ANP

Geacht Kamerlid Dijkstra,

U wilt een actief donorregistratiesysteem invoeren. Die terminologie is - om te beginnen - misleidend. Mensen worden in dat systeem als donor geregistreerd wanneer zij, heel passief, niks doen. Burgers wordt - wel drie keer - gevraagd hun keuze vast te leggen, donor of geen donor. Reageren ze niet, dan worden ze geacht toestemming te hebben verleend na hun dood een stuk van zichzelf weg te laten snijden voor hergebruik.

Uw initiatiefwetsvoorstel klinkt sympathiek. Er gaan jaarlijks mensen dood die geholpen hadden kunnen worden door andere mensen die dood gingen. Onnodige doden, dus. En dat lost u, overheid, graag voor ons op. Alleen doet u daarbij wel wat achteloos de relatie tussen overheid en burgers geweld aan. Juist u als liberaal zou zich ervan bewust moeten zijn dat een democratische overheid weliswaar van alles wil oplossen, maar daarbij aan grenzen gebonden is. En één zo'n grens is mijn lijf. Als de overheid daar zonder mijn toestemming over denkt te kunnen beschikken, beschouwt zij mijn lijf als háár eigendom. Maar mijn lichaam is van mij, mijn lichaam is mij. En van mij blijft u af.

Weet u nog, 'baas in eigen buik'? Dat principe geldt niet uitsluitend buiken met wannabe baby's erin. 'Ja, wij vinden zelfbeschikkingsrecht belangrijk', schreef u half augustus in een blogbericht op artsennet.nl, 'maar we kijken ook naar mensen om ons heen'. Best belangrijk dus, die lichamelijke integriteit, dat zelfbeschikkingsrecht. Maar nu even niet.

Ik gun iedere nierpatiënt liefst morgen een nieuwe nier. Mijn nier zelfs (niet morgen al). Spamt u ons dan ook vooral dood (!) met herinneringen aan donorregistratie. Ik hoop mee dat het helpt. Maar reageren we niet? Pech. De enige die recht heeft op mijn organen ben ik zelf. Ieder ander zal het netjes moeten vragen én moeten wachten op mijn antwoord.

Laura Menenti is neurowetenschapper, blogger voor onder meer dejaap.nl, PvdA-lid en geregistreerd donor. Twitter: @lauramenenti

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Pia Dijkstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden