Beste onbekende film

Het regiedebuut van scenarioschrijver Charlie Kaufman werd een film waarin niemand zijn grenzeloze fantasie nog kon beteugelen. Daarnaast werd-ie begin deze maand in de necrologieën over Philip Seymour Hoffman veelvuldig genoemd als de beste onbekende film waarin de overleden acteur een van zijn onvergetelijke hoofdrollen speelde. Wat in Synecdoche, New York ontbrak, was een regisseur die zijn verzinsels in goede banen leidde, zoals in Being John Malkovich (waarin de hoofdpersoon letterlijk in het hoofd van John Malkovich kroop), Adaptation (met zichzelf als neurotische scenarioschrijver én diens fictieve tweelingbroer, beiden gespeeld door Nicolas Cage) of Eternal Sunshine of the Spotless Mind (waarin twee ex-geliefden elkaar uit het geheugen wissen). Het verhaal over een stervende theatermaker (Hoffman, dus) die al zeventien jaar werkt aan zijn magnum opus, laat zich kijken als een even briljante als onbegrijpelijke cocktail van zijpaadjes, hallucinaties en verzinsels.

Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008)

BBC 2, 00.05-02.05 uur.

Source Code

(Duncan Jones, 2011) Prettig voortrazende sciencefictionthriller, geregisseerd door David Bowies zoon Duncan Jones (Moon), waarin Jake Gyllenhaal aan het begin terechtkomt in het lichaam van een willekeurige passagier van een trein die 8 minuten later zal exploderen. Keer op keer kan-ie terugtijdreizen naar dit moment, ontdekt deze Colter Stevens al gauw. Ongeloofwaardig? Absoluut. Hoewel dit uitgangspunt in de film aannemelijker is dan op papier, tuimelen de vragen zowel bij Stevens als bij de kijker over elkaar, praktisch, ethisch en levensbeschouwelijk. Kan dat zomaar? Hoe gaat dat dan? Wie is die mooie vrouw tegenover hem? En, uiteraard, wie van de treinpassagiers legde die bom? Terwijl hij stukje bij beetje de antwoorden onthult, schakelt regisseur Jones even moeiteloos tussen die verschillende verhaallagen als tussen de parallelle werkelijkheden. En wanneer Stevens echt moeilijke vragen stelt, krijgt hij - vlam! - een retourtje naar het verleden waar de zorgen weer van heel andere orde zijn. Voor de kijker werkt het ongeveer hetzelfde - Jones leverde een film af die net zo onontkomelijk voortraast als de trein. Het maakt een al te kritische houding knap lastig - en dat pleit in dit geval vóór de film.

RTL 5, 20.30-22.15 uur.

The Kite Runner

(Marc Forster, 2007) Ontroerende maar ook vrij keurige verfilming van de gelijknamige bestseller van Khaled Hosseini, over jongensvriendschap in het Afghanistan van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een van de twee jochies, die met zijn vader vlucht naar de Verenigde Staten, keert jaren later terug naar Kabul, waar het er niet beter op is geworden. Hoewel het moeilijk is mee te leven met een held die fout op fout stapelt, maakt regisseur Marc Forster (Finding Neverland, World War Z) aannemelijk dat Amir als geen ander onder zijn eigen tekortkomingen lijdt.

Canvas, 20.40-22.45 uur.

Nynke

(Pieter Verhoeff, 2001) Jeroen Willems en Monic Hendrickx spelen de pannen van het dak als het echtpaar Pieter Jelles Troelstra en Nynke van Hichtum. De laatste komt als echtgenote van de politicus die thuis minder vooruitstrevend is dan in zijn werk, klem te zitten tussen ambities en schuldgevoel, en levenslust en frustraties.

Nederland 2, 23.25-1.15 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden