Beste Mark, hoe laat kan ik je soep verwachten?

JP kijkt verder

Je hebt gelijk: alle bumperklevers het gave land uit. En propjesgooiers ook. Dat is normaal, toch?

Advertentie van de VVD Beeld VVD

Beste Mark,

mag ik je, mede namens vrouw en kind, hartelijk danken voor de paginagrote advertentie in mijn krant? Ook talloze gezinnen achter andere dagbladen waarin je adverteerde zullen verguld zijn met deze pensioenbonus. Voor jou is zo'n forse uitgave vanzelfsprekend, want ik las dat het in dit gave land 'normaal is dat je elkaar helpt als het even moeilijk gaat en een arm om iemand heen slaat in zware tijden'.

De krant is wel eens doodverklaard, maar dankzij jouw alternatieve feiten kunnen we deze bewering nu objectief beoordelen als 'grotendeels onwaar'. De krant bleek weer eens springlevend: het advertentiesalvo bleef de hele dag naknallen. Op Twitter, Facebook, op de radio. Op het moment dat ik dit schrijf, moet de televisie nog wakker worden, maar ik maak me geen zorgen. Fase 1 van Operatie Imagobouwen is geslaagd.

Zelf vind ik het niet minder normaal dat het AD je bedankte met een paginagroot interview waarin je nog eens mocht uitleggen wat je twee pagina's verderop bedoelde. Een verheugend verdienmodel voor de (overigens nog altijd winstgevende) kranten, de komende maanden. Tijdelijke voordeel-actie: bij elke paginagrote advertentie nu gratis een even groot interview. Wees er snel bij, want vol is vol!

Een paar vraagjes had ik nog wel, ook na het gesprek in het AD.

Heel goed dat je je taalgebruik hebt gekuist: het eerdere 'Pleur op' waarmee je zo succesvol je achterban bediende in Zomergasten, is vervangen door 'Ga weg'. Het eerste was precies die hufterigheid die je in het AD toch niet normaal vindt. Nu gold dat onder meer bumperklevers, bankiers die mopperen over hun bonussen, mensen die propjes op straat gooien en buschauffeurs bespugen. Mensen 'die homo's lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten'.

Goed punt. Ik hoor nogal eens bouwvakkers vrouwen naroepen en -fluiten. Mijn glazenwasser maakte pas nog een denigrerende grap over homo's. Niet normaal. Ook erger jij je aan lieden die 'gewone Nederlanders uitmaken voor racist'. Ik ken weinig 'gewone mensen', maar wat als ze echt racist blijken? Of bestaat racisme niet volgens jou?

Voor al die mensen heb je een oplossing: 'Doe normaal, of ga weg'. Tegelijk zeg je: 'De oplossing is niet om dan maar groepen mensen over één kam te scheren, uit te schelden of hele groepen simpelweg het land uit te zetten'. Ik kan daar geen oer-Hollandse chocola van maken. Maar ik zeg het je na: 'Alle bumperklevers het land uit'. En propjesgooiers ook. Opgeruimd staat normaal.

Eén dingetje nog: 'Mijn partij staat ervoor dat je met een pannetje soep naar de buren gaat als het nodig is', las ik in het AD. Dat treft: het is koud buiten, ik kan wel wat warmte gebruiken. Zelf ben ik dol op een kruidig pompoensoepje of is dat niet normaal? Bel je even hoe laat ik je kan verwachten?

Hartelijk dank, mede namens vrouw en kind. En vriendelijke groet van J.P. Geelen, gewoon mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.