Beste Mark, dring aan op vertrek Griekenland

Een ingezonden brief van Frits Bolkestein, voormalig lid van de Europese Commissie aan de minister-president Mark Rutte.

Frits Bolkestein en Mark Rutte tijdens het voorjaarscongres van de VVD in mei. Beeld ANP
Frits Bolkestein en Mark Rutte tijdens het voorjaarscongres van de VVD in mei.Beeld ANP

Zeer geachte heer minister-president, beste Mark,

Griekenland is destijds op volstrekt ondeugdelijke gronden door de Europese Raad tot de eurozone toegelaten. Dat land is zich daarop te buiten gegaan aan buitensporig veel leningen die in geen verhouding staan tot de kracht van zijn economie.

Die economie is namelijk doorschoten met cliëntelisme en kent veel beschermde sectoren. De Europese Unie heeft het verstrekken van nieuwe leningen afhankelijk gesteld van hervorming van de economie.

Een duidelijke meerderheid van de Griekse bevolking en haar regering hebben die nu geweigerd. De Griekse regering plaatst zich daarmee buiten de eurozone waartoe het nooit had mogen behoren.

Die Grexit zal her en der rampzalige gevolgen hebben, zowel in Griekenland zelf als elders in de Europese Unie. Maar men kan zich toch moeilijk voorstellen dat Griekenland nogmaals met ettelijke miljarden euro's overeind wordt gehouden onder begeleiding van doormodderende onderhandelingen.

De Europese Raad, waar u toe behoort, heeft nu de mogelijkheid zijn fout van weleer te herstellen. Ik verzoek u daarom op de aanstaande Eurotop aan te dringen op een spoedig vertrek van Griekenland uit de eurozone. Dat zal uiteindelijk het beste zijn voor de Europese Unie als ook voor Griekenland zelf.

Frits Bolkestein, voormalig lid van de Europese Commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden