Opinie

'Beste Margriet, waarom ben jij stil over de onderdrukking van Arabische vrouwen?'

Hoe kan het toch dat moderne Nederlandse vrouwen zich zo weinig druk maken over de existentiële strijd die veel vrouwen in de Arabische wereld nu voeren, vraagt Hala Naoum Néhmé aan Margriet van der Linden.

Vrouwen protesteren eind januari op het Tahrirplein in Caïro tegen herhaaldelijk geweld tegen vrouwen in Egypte.Beeld ap

Beste Margriet,

Jij bent in Nederland het gezicht van feminisme 2.0. Hoort solidariteit met vrouwen wereldwijd daar nog bij? Ik vraag dit omdat jij zo stil bent over de existentiële strijd die Arabische vrouwen nu voeren. Als derderangs wezens, al dan niet gebukt onder de sharia, leven zij veelal in een hel, al dan niet gebracht door een verlossende 'lente' die juist 'vrijheid' beloofde te brengen.

Hoewel jij vorig jaar zomer zei dat men artikelen moest schrijven en de straat op moest gaan om aandacht te vragen voor de positie van Arabische vrouwen, heb ik jou schrijvend noch protesterend ergens gezien.

De Egyptische columniste Souheir Abd Alhamid vroeg zich recentelijk in een aangrijpende column in Al Ahram af waar vrouwelijke opinieleiders zoals jij blijven, juist omdat landen in transitie gevoeliger zijn voor internationale druk. Ze smeekte om actie, voordat de rechten van vrouwen in Egypte en elders vergelijkbaar worden met die van vrouwen in Afghanistan. Ze beschreef hoe ongesluierde vrouwen in metrostations van Caïro publiekelijk vernederd werden; hun haren werden afgeknipt.

De Saoedische schrijfster Basma bint Saud noemde de positie van de Arabische vrouw vergelijkbaar met die van een slaaf. Koppel dit alles aan de wens van de Tunesische Moslimbroeders om in de grondwet van hun land op te nemen dat de vrouw complementair is aan de man en je weet hoe bedreigend de positie is voor vrouwen in de Arabische wereld.

Onder jouw leiding schonk Opzij de Koranvertaling van Kader Abdolah aan abonnees - sinds wanneer zijn godsdienstige boeken een inspiratiebron voor feministen? Ik zag er een impliciete stellingname in dat vrouwenemancipatie en de Koran volgens jou prima samengaan. Klopt dat? Verklaart dat jouw stilte over de onderdrukking van de Arabische vrouw?

Hala Naoum Néhmé is politicoloog van Syrische origine en oud-medewerker van VVD-coryfee Frits Bolkestein.

Morgen: de reactie van hoofdredacteur Margriet van der Linden van Opzij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden