Opinie

'Beste Louise Gunning, waarom profileert de UvA zich zo opzichtig als politiek-ideologisch bolwerk?'

Ook dit jaar was de Universiteit van Amsterdam op de Dag van de Arbeid gesloten. Volgens Louise Gunning, voorzitter van het college van bestuur van de UvA, vanwege de binding met Amsterdam. Te dol voor woorden, vindt Bert Brussen: die 1-meiviering botst met waardenvrije wetenschap.

Beeld anp

Beste Louise Gunning,

Omdat het op 1 mei nog altijd 'Dag van de Arbeid' is, sluit de Universiteit van Amsterdam (UvA) op deze dag haar poorten. Ook dit jaar. Ironie: iedereen vrij geven op een dag die gaat over arbeid. Los van die ironie is het ronduit storend dat een wetenschappelijk bolwerk als de UvA meent zich te moeten bezighouden met geriatrische symboliek die afkomstig is uit de linkervleugel van bejaardentehuis Nederland.

Het is op zich wel fascinerend dat de Dag van de Arbeid nog altijd leeft in Nederland. Anders dan in de communistische (semi-)dictaturen, is de 1ste mei voor Nederlanders altijd een rudimentair dagje van onbegrepen origine geweest.

Natuurlijk, de FNV organiseert op de 1ste mei altijd wel ergens een bijeenkomst, PvdA'ers van Jan Nagelleeftijd kunnen De Internationale nog zingen en er zijn genoeg beelden van militaire parades in Noord-Korea of de voormalige Sovjet-Unie voor handen om dergelijke bijeenkomsten luister bij te zetten. Maar zoals religie achter de voordeur van huis of kerk thuishoort, zo hoort het gedenken van de Dag van de Arbeid thuis in de ruïnes van verzuild Nederland. Dus niet op een universiteit. Beslist niet zelfs. Het is dan ook kwalijk dat de UvA, waarvan je mag verwachten dat deze zich bezighoudt met waardenvrije wetenschap, zich zo opzichtig wenst te profileren als politiek-ideologisch bolwerk.

Wie naar een universiteit gaat, mag ten eerste verwachten dat de poorten altijd open staan en ten tweede dat het onderwijs, de onderwijsgevenden en het bestuur zich slechts laten leiden door zuiver objectieve wetenschappelijke beginselen. En dus niet door een politiek-ideologische vooringenomenheid die sinds Pieter Jelles Troelstra's vergeefse oproep tot socialistische revolutie in 1918 sowieso al zo dood is als een pier.

Bert Brussen is hoofdredacteur van thepostonline.nl. Twitter: @bertbrussen

Morgen in de Volkskrant en in de loop van de dag op Volkskrant.nl: het antwoord van Louise Gunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden