Beste kok ter wereld neemt twee jaar vrij

Het wereldberoemde restaurant El Bulli gaat dicht. Chefkok Ferran Adrià heeft rust nodig.

El Bulli heeft drie Michelinsterren, het hoogst haalbare, en werd vier jaar op rij uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Adrià zei dat hij rust neemt om nieuwe ideeën op te doen. Hij is het moe om elke dag vijftien uur te werken. De sluiting is niet definitief, maar hoe de toekomst van El Bulli eruit ziet is ongewis. ‘Het zal niet hetzelfde worden.’

Moleculaire keuken

Adrià veroorzaakte een revolutie in de keuken met zijn vernieuwende manier van koken. Hij is een van de voortrekkers van de moleculaire keuken, de belangrijkste vernieuwing op culinair gebied sinds de nouvelle cuisine.

El Bulli krijgt twee miljoen reserveringsaanvragen per jaar, maar kan slechts achtduizend mensen plaatsen. Voor 2010 is het restaurant al volgeboekt. Vanaf december is het mogelijk voor 2011 te reserveren. Voorlopig voor de laatste keer dus.

El Bulli
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden