Column

'Beste journalisten, kunnen júllie niet met een minder zware delegatie gaan?'

Moeten de media eigenlijk wel naar Sotsji gaan, vraagt Malou van Hintum zich af.

Chef de Mission Maurits Hendriks zwaait met de Nederlandse vlag na de officiele overdracht van Olympic TeamNL.Beeld anp

Wel of niet naar Sotsji? Moeten onze olympische sporters daar niet wegblijven? Ze gaan naar een land waar homoseksuelen hun mond moeten houden, waar de mensenrechten met voeten worden getreden, en waar het nog onveilig is ook.

Een onsje minder
Wel of niet naar Sotsji? De Amerikaanse president Obama, de First Lady en vicepresident Biden gaan niet. In hun plaats gaan drie homoseksuele oud-sporters. De Belgische premier gaat niet. De Franse president gaat niet. De eurocommissaris van Justitie gaat niet. Minister-president Rutte gaat wel. De koning en de koningin gaan. Minister Schippers gaat. Een topzware delegatie; het had best 'een onsje minder' gekund, vindt Eurocommissaris Neelie Kroes. En ze is de enige niet.

Podium voor Poetin
Wel of niet naar Sotsji? De media gaan. Diezelfde media die eindeloos berichten over de vraag of sporters en politici wel of niet moeten gaan, al dan niet gekleed in een regenboogblouse à la Erica Terpstra of met fluorescerend roze gelakte nagels.

Maar waarom is het vanzelfsprekend dat de media in deze discussie buiten schot blijven? Goed beschouwd zijn zij de machtigste partij. Je kunt nog zulke mooie Spelen organiseren, als ze in de buitenwereld worden doodgezwegen, dan zijn ze er niet. Het zijn niet de sporters en de politici die Poetin een podium geven, maar al die camera's van al die televisiestations.

Universele ethische principes
Journalisten verspreiden met hun woorden, beelden en geluiden het olympische feest over de wereld. Een sportief evenement dat gegrond is in het Olympisme, volgens NOC*NSF een 'levensfilosofie' die 'respect voor universele ethische principes' stimuleert. 'Olympisme stelt sport in dienst van een evenwichtige ontwikkeling van mensen. Op die manier hoopt het bij te dragen aan een vreedzame wereld, waarin menselijke waardigheid voorop staat.'

En: 'Meebouwen aan een vreedzame en betere wereld is het belangrijkste doel van de Olympische Beweging. Middels sport zonder enige vorm van discriminatie wil zij jongeren opvoeden in de olympische geest. Wederzijds begrip staat daarbij centraal, in de zin van vriendschap, solidariteit en fair play.'

Je moet een cynicus zijn om dat blabla voor de bühne te noemen, en ik vrees dat we allemaal cynici zijn geworden. Toch zouden niet alleen sporters en politici, maar ook journalisten zich de oproep van Stephen Fry moeten aantrekken.

Braaf
Er vertrekken straks massa's mediamensen naar Sotsji. Ze zullen allemaal braaf records doorgeven. Want als ze iets anders van plan zijn, zitten de Russische autoriteiten hen dwars. Poetin zal verheugd zijn over de grote aantallen journalisten die enthousiast verslag doen van zijn luisterrijke feestje, en daarin bevestigd zien dat hij kan doen en roepen wat-ie wil.

Beste collega's, kunnen júllie niet met een minder zware delegatie gaan?

Malou van Hintum is columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @Malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden