Opinie
'Beste Harald, het vrije woord moet worden gebracht door lokale journalisten'
Ergens buiten Syrië wordt met Nederlands geld een 'onafhankelijk' Syrisch persbureau van de grond getild: Syria Newsdesk. Goed voor het vrije woord, stelt Arjen de Wolff. Weggegooid geld, vindt Harald Doornbos.
Beste Harald,
Loont het de moeite om journalisten te ondersteunen in landen die onder aan de lijstjes van bijvoorbeeld Human Rights Watch of Reporters Without Borders bungelen? Ja natuurlijk. Om allerlei redenen. Dat het werkt zie je alleen al aan de nietsontziendheid waarmee dictators, rebellen en warlords kritische journalisten vervolgen en vermoorden. Dat doen ze niet omdat ze er geen last van hebben.
Het vrije woord maakt mensen vrij. Het onderbouwt meningen. Bestrijdt vooroordelen. Haalt mensen uit hun politieke apathie. Lukt dat foutloos, altijd en onmiddellijk? Nee. Alleen met trial-and-error en met volharding. En net als aan Nederlandse media kan er ook aan internationaal mediawerk nog een hoop verbeteren. Maar: dat vrije woord moet worden gebracht door lokale journalisten. Alleen zij hebben een kans hun eigen publiek werkelijk te bereiken. Een invliegende westerse journalist is er vaak te kort, is te ongeïnformeerd, krijgt geen toegang tot belangrijke bronnen, en wordt gewantrouwd en geïdentificeerd met buitenlandse belangen.
Los van eventuele morele overwegingen hebben wij er alle economisch- en veiligheidsbelang bij dat zich om ons heen stabiele landen bevinden waar openheid en afrekenbaarheid bestaan. Waar je kunt rekenen op gelijkheid, wet en rechter. Een langetermijninvestering in publieke verantwoording en democratie helpt. En daarvoor zijn onafhankelijke media onontbeerlijk. Persvrijheid in de wereld is goed voor hier en goed voor daar.
Natuurlijk mag je vinden dat er geen Nederlands belastinggeld mag gaan naar onafhankelijke media, of hun opleiding. Maar als ik je twitterfeed zo eens bekijk verdienen de redacteuren en burgerjournalisten van Syria Newsdesk en talloze gelijksoortige organisaties iets meer respect en iets minder neerbuigendheid van hun westerse collega's.
Arjen de Wolff is directeur van Radio Zamaneh, een onafhankelijke mediaorganisatie voor Iran. Twitter: @adewolff
Morgen in de Volkskrant en op Volkskrant.nl: het antwoord van Harald Doornbos.