Opinie

'Beste Hans Laroes, geweldplegers hebben hun recht op privacy verspeeld'

De schokkende video van de jongens die in Eindhoven een voorbijganger bewusteloos schoppen, laat goed zien waarom geweldplegers hun recht op privacy eigenhandig verspelen, schrijft Frank Scandale aan Hans Laroes.

Beeld Screenshot

Beste Hans Laroes,

We zien hoe de groep een man nadert, hem omcirkelt en aan hem begint te plukken. Zoals hyena's die de moed van hun prooi testen, stuurt de groep zijn verkenners uit, tot de eerste wond is geslagen. Eenmaal op de grond wordt het slachtoffer zolang tegen zijn hoofd geschopt tot hij niet meer beweegt. Dan keren de aanvallers zich van hem af en lopen door, ogenschijnlijk onaangedaan door hun actie; er is een mens kapot, maar ach, het is de bijkomende schade van hun avondje uit in de stad.

Geschokt vragen goedwillende burgers zich bij het zien van dit soort beelden af: wie doet zoiets? Wat zijn dat voor lieden die een willekeurige voorbijganger, een medemens, zo gewetenloos mishandelen? Hebben zij dat eerder gedaan? Meer specifiek: zitten die jongens op de school van mijn kinderen? Gaan ze naar dezelfde kroegen of naar dezelfde bioscopen als mijn kinderen? Zijn het lui die ik ken via mijn werk? Wonen ze in mijn stad? Wonen ze in mijn buurt?

Natuurlijk willen mensen antwoorden op die vragen, en wel zo gedetailleerd mogelijk. Wij Amerikanen beschouwen het recht op informatie als een van onze grondrechten; een geïnformeerde pers is een voorwaarde voor een geïnformeerde samenleving. Bij zware geweldsmisdrijven - en die zijn in de Verenigde Staten alomtegenwoordig - graven de media nog een spade dieper, omdat die misdrijven onze rechtsorde het meest bedreigen.

Natuurlijk, elke verdachte is onschuldig totdat zijn schuld is aangetoond. Kunnen we iets leren als we meer informatie krijgen over zijn achtergronden en motieven? Ik geloof van wel. Als wij streven naar een geïnformeerde samenleving, dan behoort het recht van burgers op gedetailleerde informatie over verdachten van ernstige misdrijven een logisch onderdeel te zijn van dat doel.

Frank Scandale is vicepresident bij Digital First Media in New York City, oud-hoofdredacteur van dagblad The Record in New Jersey en voormalig adjunct van The Denver Post in Colorado. Twitter: @FScandale

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Hans Laroes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden